IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николов: Газ има, разходите трябва да се направят социално поносими

От "Газпром" и "Лукойл" българите губят по 20 млн. лв. на ден, обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

12:52 | 31.07.22 г. 5
<p>
	Министърът на енергетиката в оставка Александър Николов.&nbsp;<em>Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС</em></p>

Министърът на енергетиката в оставка Александър Николов. Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Природен газ има наличен, увери пред БНТ министърът на енергетиката в оставка Александър Николов. Сега трябва да се вземат такива решения, които да направят разходите за него социално поносими. Той допълни, че следващото правителство ще вземе окончателно решение какво ще се случи с договорените седем танкера със синьо гориво.

Има много варианти за действие за седемте договорени танкера със синьо гориво. Това включва използването на алтернативни трасета за доставка или препродаване на количества, обяви Николов. Договорът е с американска фирма.

"Изключително грозно е да се работи със страховете на хората предизборно, ама изключително грозно! Всъщност, ако има някой по-добро решение - през цялото време сме питали всички, всеки един да заповяда и да каже. Второто и третото карго с газ могат да бъдат разтоварени на алтернативни терминали. Дори и да не стане това, има механизъм да бъдат изкупени обратно или продадени с печалба за дружеството.", допълни той.

Природният газ отдавна не е енергиен ресурс, а политически инструмент, каза енергийният министър като коментар на думите на руския посланик, че доставките на газ могат веднага да бъдат възстановени.

"Последното предложение относно съществуващия и все още активен договор между "Булгаргаз" и "Газпромекспорт" е от страна на "Булгаргаз" към "Газпромекспорт". Няма нещо, което "Булгаргаз" да можеше да направи допълнително", обясни той.

Според министъра за момента Европа не може да се справи без "Газпромекспорт". Диверсификацията на доставките обаче е важна за България в дългосрочен план, въпреки че при действащия сега договор страната има относително добър баланс и дори цените може да паднат малко.

"Разполагаме с един договор и с цялата яснота, че в този договор има търговско-правни отношения, но говорим за ресурс, който е чисто политически инструмент по време на война. Нека някой гарантира как ще се държи отсрещната страна спрямо България или спрямо Европа. Примерите от "Северен поток 1" мисля, че са ясни", посочи Николов.

Ако войната в Украйна приключи, има огромен шанс цените на доставките на газ за Европа от "Газпромекспорт" да паднат, смята министърът.

Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви на брифинг, че от „Газпром“ и „Лукойл“ българите губят по 20 млн. лв. на ден. Сметката за година е 7 млрд. лева. „В момента на България ѝ извиват ръцете”, допълни той.

От формацията показаха писмо, получено от „Булгаргаз” до Българския енергиен холдинг. В него, по думите им, се казва, че няма достатъчно налични количества синьо гориво за месеците октомври, ноември и декември. От писмото ставало ясно, че няма терминали, на които да бъдат разтоварени танкерите, които правителство обяви, че е договорило.

„Газът е с 30% по-скъп. Руските посредници, руският газ, руският петрол са 7 млрд. повече за българското население. В много пъти повече на Русия плащаме заради ето тези, в кавички, евроатлантици”, обобщи бившият енергиен министър Делян Добрев.

Борисов се обърна декларативно към останалите политически партии: „Закон за 100% диверсификация от „Газпром” - първи закон в новото Народно събрание. С или без правителство, без значение”, категорично заяви той.

Борисов изброи приоритетите на ГЕРБ за работа или съвместно управление: закон за 100% диверсификация от „Газпром”, таван на цените на горивата - 2,70 лв., втората част на ескадрилата F-16 Блок 70, 100% диверсификация на руското ядрено гориво, спиране „издевателствата” с цената на тока, съдебна реформа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
" Я па Бащицата ... :))) " ... изплюй кирчовия , па тичай пак на бойковия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
никой няма да гласува ... то и без туй баламите стават все по малко ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
Petar2015
преди 1 година
И тези живеят в заблуждение за икономиката. Най-добре всички партии да си публикуват икономическите планове, за да знаем за кого да не гласуваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Я па Бащицата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
mikimaus
преди 1 година
БНБ няма принтер за енергийни помощи 2022
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още