IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Шишков: Цялата държава е в помощ на строителя на IGB

Газовата връзка вече има Акт 14, но различни институции са изразили опасения във връзка с проекта, обясни служебният регионален министър

15:44 | 08.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Bloomberg LP
Bloomberg LP

Цялата държава е впрегната в подкрепа на строителя на новата газова връзка с Гърция - IGB, коментира служебният министър на благоустройството Иван Шишков, цитиран от БТА. В министерството днес (8 август) тече среща, чиято цел предварително беше обявена като "оптимизиране и приключване на строежа в изпълними срокове".

След края ѝ стана ясно, че до ден ще има яснота кога интерконекторът ще има Акт 16. Преди това обаче инвеститорите по проекта трябва да представят мрежови ежедневен график с крайната дата, в която обектът ще бъде завършен. 

Припомняме, че газовата връзка вече има връчен Акт 14, но очаква да получи Акт 15 и Акт 16. Надеждите са това да стане до края на август и от началото на септември съоръжението да влезе в търговска експлоатация. В края на миналата седмица Агенцията по вписванията отказа да приеме промяната в структурата на управление на проектната компания ICGB, Тази смяна е нужна за сертифицирането на компанията от енергийните регулатори на България и Гърция като независим оператор на газопреносна мрежа.

Иван Шишков увери, че от първия си работен ден служебното правителство работи активно по проблема докъде е стигнало строителството на връзката и как то най-бързо да бъде завършено. Той съобщи, че към момента е установено, че е имало възражения от различни институции – противопожарна охрана, "Напоителни системи", Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и други. Министърът допълни, че за това са информирани всички ресорни министри, като се работи за бързото отстраняване на всички проблеми.

По думите му има недовършени строително-монтажни работи и предложи проектът да бъде разделен на две - с предимство да бъдат извършени тези дейности, които са от значение за въвеждане в експлоатация и сигурността на съоръжението. По думите му и да има забавяне от обявените преди това срокове, със сигурност то няма да е голямо. Шишков подчерта, че строителят ще се ползва с най-големите привилегии от всички строители в България, като ще може да разчита на подкрепа на държавната администрация.

"Правим всичко възможно да бъдем готови до отоплителния сезон. Това е нашата цел и считам, че днес бе една добра стъпка в тази посока", коментира и Теодора Георгиева, която е изпълнителен директори от българска страна на ICGB. Отоплителният сезон у нас официално е от 1 ноември до 30 април на следващата година.

По-късно днес (8 август) ще има среща и на щаба по енергийните въпроси, на която ще бъдат докладвани решенията от заседанието в МРРБ, допълва БТА. В него участва и началникът на кабинета на служебния министърът на енергетиката и зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков, който отказа коментар пред медии.

IGB е един от енергийните проекти, получил сериозна подкрепа, включително и финансова, от Европейската комисия (ЕК). Той е обявен за проект с национално значение за България, тъй като има важна роля за диверсификацията на енергийните доставки. Стойността на интерконектора е малко над 240 млн. евро, като Брюксел предостави грант от 45 млн. евро през 2010 година. По Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (2014-2020) проектът получи допълнително 39 млн. евро.

Българските власти издават разрешително за строеж на връзката през 2017 година, а гръцките им колеги - две години по-късно, когато вече са уточнени всички подробности около финансирането на проекта. Строителството започна в края на 2019 година.

Съоръжението е от ключово значение за цената на газа у нас - през него страната ни ще получава целите количества газ от Азербайджан при договорената през 2013 година цена. В момента за около 70% от количествата азербайджански газ "Булгаргаз" плаща близки до пазарната цена, която е по-висока от вписаната в договорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още