IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Гърция може да изградят втори газопровод за азербайджански газ

Това ще се случи, ако нуждите и търсенето надхвърлят максималния технически капацитет на междусистемната връзка на двете страни

14:10 | 30.07.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кириакос Мицотакис, министър-председател на Гърция (вляво), и Кирил Петков, министър-председател на България, откриват газопровода &quot;Междусистемна газова връзка Гърция-България&quot; (IGB) в Комотини, Гърция, в петък, 8 юли 2022 г. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Кириакос Мицотакис, министър-председател на Гърция (вляво), и Кирил Петков, министър-председател на България, откриват газопровода "Междусистемна газова връзка Гърция-България" (IGB) в Комотини, Гърция, в петък, 8 юли 2022 г. Снимка: Bloomberg LP

Ако нуждите и търсенето надхвърлят максималния технически капацитет на междусистемната връзка Гърция-България (IGB), който възлиза на пет милиарда кубически метра газ годишно, е възможно да се изгради втори тръбопровод, който да посрещне нарастващото търсене. За това признава в интервю за азербейджанската агенция Trend Теодора Георгиева, изпълнителен директор на проектната компания ICGB. 

„За тази цел ICGB ще трябва да следва стриктно регулаторните задължения и процеси, да проведе необходимите пазарни тестове в сътрудничество със свързаните газопреносни оператори и в крайна сметка да вземе такова решение, ако то се окаже осъществимо както от пазарна, така и от икономическа гледна точка", казва Георгиева.

IGB ще осигури преноса на газ и доставките от нови източници, което го прави ключов елемент от енергийната сигурност на България и част от националния план за диверсификация на източниците на газ.  

Принципно проектната мощност на газопровода е 3 млрд. кубически метра годишно с възможност за увеличаване до 5 млрд. куб. м. Половината от капацитета на интерконектора вече е запазена. Въпреки това страни като Унгария и Сърбия, които се снабдяват по „Турски поток", заговориха напоследък за азербайджанска алтернатива на руския газ. Румъния също се интересува от доставки по интерконектора, както и за транзит към Украйна и Молдова.



А на извънреден брифинг в петък премиерът в оставка Кирил Петков призна, че началото на експлоатацията отново се отлага с около месец, защото още няма Акт 16 в България. В средата на юли Комисията за енергийно и водно регулиране сертифицира междусистемната газова връзка с Гърция, чието изграждане официално бе отбелязано на 7 юли.

Едва преди седмица пък Петков предвождаше българска делегация, която се срещна с президента Илхам Алиев в Баку и при завръщането съобщи, че Азербайджан може да увеличи доставяния газ с 1 млрд. куб.м годишно, за което трябва да се проведат подробни преговори. Потреблението на газ в България е около 3 млрд. куб. м. на година, а с пускането в експлоатация на интерконектора ще може да се получават 1 млрд. куб. м азерски газ годишно. 

В момента страната ни получава максималните по договора си 2.7 млн. куб.м на ден азерски газ през суапови сделки с Гърция, което значи, че получаваме суровината на по-висока цена и няма реален физически пренос на газ през Кулата - Сидирокастро, а се приспадат част от доставките на руските газ за Гърция през "Турски поток".  С пускането в експлоатация на интерконектора количествата ще бъдат доставяни до националната газопреносна мрежа при Стара Загора. 

Преди седмица Теодора Георгиева заяви, че по техническото изпълнение на проекта остава завършването на интеграцията и цялостното тестване на SCADA системата за контрол и управление на газопровода. „Това ще бъде първият изцяло автоматичен газопровод в България и не можем да си позволим компромиси със системата, която ще управлява цялата инфраструктура на IGB. Разчитаме гръцката компания изпълнител да завърши тези процеси възможно най-скоро", посочи тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
Къде ти - чувал. То тука тролчетата могат само да лалат, ама не ги търси да четат.Лошото е и че политиците са като тях. Иначе си прав, все повече действия на политиците н могат да бъдат определени по друг начин, освен като икономическа диверсия. Иначе за азерското находище за източник използвам ВР, които държаха концесията. Доказаните запаси на газ са колкото е добивът на Газпром за 8 месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
aldy
преди 1 година
докато го изградите никой вече няма да ползва газ === Слънчасал, да си чувАл, че природният газ се използва за суровина в производството на хиляди продукти и производства? Или няма да има нужда и от тях. както направиха в Шри Ланка и загробиха производството на храни, осъждайки хората на гладна смърт. То че пишман държавниците на юропата са горе-долу на твоя акъл, се вижда и с просто око. Затова ще доведат икономическия съюз ЕС до логичния му разпад. Икономиката не трябва да служи на политиката, това е фатална грешка, граничеща с престъпление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
По правилно е да се каже,че докато го изградите никой вече няма да ползва газ :))) Ама като се четат само руски опорки съзнанието се замъглява :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Ще ... :))) ... очиларката от пасолството що се влачеше по корем вчера за рубли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
v_tin
преди 1 година
Газпром имал 25% от находището- пак го нахендриха кирето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Докато го изградите, кежавото азерско находище ще се изчерпи. Ама нищо де - стройте - по него ще тече руски газ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
многодобре
преди 1 година
С този от снимката реален строеж само с "Лего"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Ще строим , щото след СП спира и турецки пАток ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още