IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков заминава за Азербайджан, за да преговаря за повече газ

В разговорите в Баку ще участват и енергийните министри на двете държави

18:18 | 20.07.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов</em></p>

Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

Министър-председателят Кирил Петков ще бъде на посещение в Баку на 21 и 22 юли, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. В рамките на визитата си премиерът ще проведе среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Основна тема на разговорите, в които ще участват и енергийните министри на двете държави, ще бъдат сътрудничеството в областта на енергетиката и възможностите за допълнителни доставки на азерски газ в България, извън тези, които вече са договорени във връзка с новия интерконектор Гърция-България (IGB). Строителството на междусистемната газова връзка приключи само за 6 месеца след повече от десетилетие от началото на проекта.

България е един от трите получателя на азерски газ в Европа и за страната ни Азербайджан е важен партньор в постигането на реална диверсификация на енергийните доставки, е позицията на българския министър-председател Кирил Петков. 

В началото на седмицата председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подписа Меморандум за разбирателство с Илхан Алиев, което предвижда удвояване на газовите доставки за ЕС до 2027 г. Още през тази година доставките ще се увеличат от сегашните 8 млрд. куб. метра годишно до 12 млрд. куб. метра, поясни след церемонията Фон дер Лайен. През 2027 г. те трябва да достигнат поне 20 млрд. куб. метра годишно.

Газът от Азербайджан достига до Европа през Южния газов коридор - газопроводите TANAP и TAP. Първите доставки влязоха в ЕС в края на 2020 г. През това направление и България получава газ от находището "Шах Дениз ІІ" в Каспийско море. Страната ни договори доставката на 1 млрд. куб. метра газ от Азербайджан, с който да диверсифицира руските доставки.

След спирането на газа от "Газпром" обаче засега това е единственият ни дългосрочен договор за доставка на природен газ. Той задоволява около 1/3 от потреблението на страната. В момента останалите количества се осигуряват чрез договорки всеки месец - през юли "Булгаргаз" ще включи в микса си газ от шест доставчика.

Новата газова връзка с Гърция IGB ще влезе в експлоатация най-късно до октомври, гарантира преди дни изпълнителният директор от българска страна на проектната компания ICGB Теодора Георгиева. Тя уточни, че проектът чака Акт 16 и се водят интензивни преговори с ДНСК за ускоряване на сроковете. От гледна точка на регулаторите и Европейската комисия новата газова връзка може да заработи от 1 август, допълни председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров.

Новата връзка може да осигури цялото потребление на газ за България, коментира Тодоров.

Миналия месец планираното посещение на Кирил Петков в Азербайджан беше отложено поради решението на премиера да присъства на гласуването в Народното събрание на актуализацията на бюджета, както и да покаже подкрепата на правителството за председателя на Народното събрание Никола Минчев при гласуването на оставката му.

В Баку освен двустранната среща между премиера Петков и президента Алиев, програмата предвижда още разширена среща между делегациите от двете страни, както и работна вечеря за българската делегация, давана от президент Алиев в дома му. Ще се проведе също работна среща на министър-председателя Кирил Петков с представители на Българо-азербайджанската търговско-индустриална палата и с председателя на парламентарната група за приятелство между Азербайджан и България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Petar2015
преди 1 година
След като ни заля с евтин втечнен газ, сега ще ни удави в още по-евтин азерски газ. А нашите предприятия каквито са неориентирани, искали да пестят 15%...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 1 година
ше бръмне ... току виж някоя вувузела помогне в преговорите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Преговори едва ли , те преговарят от около 8 месеца . Най-вероятно заключителни щрихи и официално ще обявят изпълнението в пълен обем с горница някаква . По-скоро политически ход на Петков , изпреварващ служебният премиер назначен от резидента ... :))) ... Лошо нема с малко ПР преди изборите ... Ленчето ще бръмне ли и тя до там ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още