IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът освободи Никола Минчев от длъжността председател

Йордан Цонев от ДПС определи днешния ден като "позор и дъно"

14:21 | 16.06.22 г. 9
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Депутатите гласуваха в подкрепа на освобождаването на Никола Минчев от длъжността председател на Народното събрание. "За" гласуваха 125 депутати, 113 - "против" и един - "въздържал се". Предложението бе прегласувано, но въпреки това резултатът бе същият. 

В началото на дебата Тошко Йорданов от "Има такъв народ" заяви, че Никола Минчев системно е нарушавал правилника на парламента. Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" пък защити Минчев, като каза, че мафията иска да си присвои държавата. Йордан Цонев от ДПС определи днешния ден като "позор и дъно". 

Както обещаха, социалистите подкрепиха председателя на парламента.

"За мен беше чест, е и ще продължи да бъде, на първо място, че влязох в Народното събрание и още по-голямата чест - да ме направите пръв сред равни", каза Минчев в края на дебатите в пленарна зала по повод исканото му предсрочно освобождаване.

По думите му „в такъв момент дори е по-добре да не бъде председател". „Оказа се, че всички, които искаха да изчегъртват, сега искат да изчегъртат мен", заключи Никола Минчев.

Гласуването на оставката на председателя на парламента се случи след няколкочасови дебати. Заседанието се председателства от Кристиан Вигенин, а при влизането на Минчев в залата той бе посрещнат с аплодисменти. 

По време на дебатите в залата бяха и вицепремиерът Асен Василев, както и премиерът Кирил Петков, който отложи посещението си в Азербайджан, за да подкрепи Никола Минчев.

"Взимам думата, за да благодаря на Никола Минчев за наистина добре свършената работа. Той успя да води този парламент по възможно най-диалогичния, професионален начин, по който можеше. Той наистина стана жертва не на неговата дейност, не на неговите действия, а на една коалиция, която сега се сформира между ГЕРБ, "Възраждане", ДПС и останалите хора в "Има такъв народ", които решиха, че независимо от неговите професионални качества, те ще гласуват против", каза Петков от парламентарната трибуна веднага след като бе гласувана оставката на председателя на парламента.

Подразнен от изказване на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, че на дневен ред трябвало да бъде не оставката на Никола Минчев, а тази на правителството, Асен Василев заяви, че не иска да живее в държава, в която дебатът за председател на Народното събрание не е за човека, който ще заеме този пост.

„Дебатът за председателя на НС е и трябва да бъде за това кой е най-достоен да го води, не за нищо друго. До момента, до който постовете са функция на хора, които не присъстват в това Народно събрание, България няма да бъде свободна точно от тази мафия и задкулисие, за които говорихте", каза Василев.

До скандала с оставката на Минчев се стигна, след като в сряда между него и опозицията избухна спор в пленарната зала по време на изслушването на външния министър в оставка Теодора Генчовска, инициирано от ИТН, заради проблемите в държавната политика спрямо Северна Македония. 

Според опозицията изслушването трябваше да се проведе при закрити врата, тъй като се очакваше на него да бъде обявена класифицирана информация. Управляващите обаче отказаха, което отприщи вълна на недоволство от страна на ИТН. От партията на Слави Трифонов обявиха, че така управляващите прикриват "националното предателство" на премиера Кирил Петков, защото класифицираната информация така и не бе съобщена.

Искането за оставка на Никола Минчев бе подкрепено от „Възраждане“, ДПС, ГЕРБ и ИТН, като под предложението се подписаха 120 народни представители от посочените партии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 3
novata_ikonomika_
преди 1 година
Много четеш Алфа рисърч и Галъп, но гласоподавателят е непредсказуем последните 2 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 4
toto 2
преди 1 година
ПП също са аут ,ДБ -на кантар да влязат ,ако се коалират с още някой
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
novata_ikonomika_
преди 1 година
Според мен на изборите, които очевидно 5е са скоро ПП, ДБ и евентуално Изправи се ние идваме ще влязат с достатъчно депутати за да не могат ГЕРБ-ДПС да имат стабилно мнозинство подкрепяно от Възраждане. ИТН са аут. БСП няма да подкрепят ГЕРБ. Така, че ще има баланс на силите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 5
Bill-bg
преди 1 година
Всичко читаво и свястно- се отстранява в тази държава. Мафията не се шегува... Тошковци, Балабановци, Пеевци, Бойковци ще ни управляват. Заслужаваме си ги. Да са ни честити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 2
Един Българин
преди 1 година
Киро не е цвете, Асен също, но 3фонов е най-големият мафиот. Спокойно може да се каже, че който е гласувал за него е гласувал за Делян и ДПС. 3фонов щеше да подари Македония на американците за едни скапани визи, а сега се оказа най-големият защитник. Защо си траеше 2 седмици външната министърка? Само игри и който се опита да разтури игрите го махат. Тулупът беше много "хитър" като учителят си Живков. Винаги правеше това, което искат от него и никой не го бутна 12 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
toto 2
преди 1 година
Само Делянчо-манекена ,го нямаше на гласуване ,сигурно свърши парите за охрана
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 9
Momchil_Matev
преди 1 година
Прекалените амбиции на Киро и тъпотата му, изядоха главата на един нелош човек. Скоро и на цялото сносно сравнително управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 11
Борката
преди 1 година
ОСТАВКА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
Shadow1
преди 1 година
Малко наблюдения имам над човека но пък бяха добри...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още