IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК договори удвояване на газовите доставки от Азербайджан

"Газпром" предупреди свой голям клиент за форс мажор при доставките заради обстоятелства, които компанията не контролира

17:25 | 18.07.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подписа Меморандум за разбирателство с президента на Азербайджан Илхан Алиев, което предвижда удвояване на газовите доставки за ЕС до 2027 година, съобщават от Брюксел. След церемонията Фон дер Лайен поясни, че още през тази година доставките ще се увеличат от сегашните 8 млрд. куб. метра годишно до 12 млрд. куб. метра.

През 2027 година те ще достигнат поне 20 млрд. куб. метра годишно, става ясно от думите на председателя на ЕК.
Газът от Азербайджан достига до Европа през Южния газов коридор - газопроводите TANAP и TAP. Първите доставки влязоха в ЕС в края на 2020 година. През това направление и България получава газ от находището "Шах Дениз ІІ" в Каспийско море. Страната ни договори доставката на 1 млрд. куб. метра газ от Азербайджан, с който да диверсифицира руските доставки.

След спирането на газа от "Газпром" обаче засега това е единственият ни дългосрочен договор за доставка на природен газ. Той задоволява около 1/3 от потреблението на страната. В момента останалите количества се осигуряват чрез договорки всеки месец - през юли "Булгаргаз" ще включи в микса си газ от шест доставчика.

По време на своята визита в Азербайджан Урсула фон дер Лайен разговаря още и за сътрудничество в областта на зелената енергия - страната има неизползван потенциал особено по отношение на офшорните вятърни турбини и производството на зелен водород. Водородът може да остави жизнеспособни повечето газови проекти на ЕС след няколко години, когато започнат да се осъществяват зелените амбиции на Европа. Повечето оператори на тези съоръжения в момента анализират начините, които да гарантират възможността през тръбите да се пренася водород.

От месеци ЕК търси алтернативи на руските доставки, опасявайки се от спиране на газа от страна на "Газпром". Според информация на Ройтерс тези страхове може и да не са толкова безпочвени.

Агенцията цитира писмо от руския газов холдинг, с което той обявява форс мажор за доставките за един от своите големи европейски клиенти. Писмото е изпратено на 14 юли и в него "Газпром" обяснява, че не може да изпълни своите задължения заради "извънредни" обстоятелства, които са извън неговия контрол. 

Ройтерс не уточнява името на клиента, на който е изпратено предупреждението, но агенцията уточнява, че писмото вероятно е изпратено около проблемите със "Северен поток 1".

През миналата седмица "Газпром" коментира, че не може да гарантира, че газопроводът ще заработи отново в пълен обем заради санкциите, които наложи Запада срещу Русия. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира, че опасенията около "Северен поток 1" са спекулации и той е спрян само за профилактика, макар че бъдещето на газопровода да зависи от заявките на клиентите и западните санкции срещу Русия.

По силата на тези санкции Канада първоначално отказа да върне турбина на една от компресорните станции, изпратена за ремонт в страната. Но седмици по-късно Отава, въпреки критиките на Украйна, върна турбината в Германия. Очакванията са, че до септември тя ще бъде монтирана отново на станцията "Портовая" и капацитетът на "Северен поток 1" ще може да бъде увеличен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
Off, да, женска е. Забрявям все и вдигам в ранг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
абе другари , зелката е кифла бе ... старо лелче , дърта пастърма ...кукундела .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
Висока летва му вдигаш. Не съобразява сложни събития.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Хахахахах, Зелкич - хайде да видим. Как тая тръбица с капацитет от 10 милиона метра, ще замени 10 пъти по-големият Северен поток? Кой ще плаче накрая - аз казвам: ЕС. Рецитирането на гнъсна укpoпска пропаганда НЕ те прави убедителен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
И колко газ ще мине по тая смешна малка тръбица? А то и половината от него е руски...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
Утече им на крадците на съдомиялни машини и детеубийци "зарубежная торговля газом" ... Няма рубли оттам ... Цирк с турбина ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още