IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газохранилищата ще са голямото предизвикателство за ЕС и през тази зима

Ако газът от Русия спре през юли, ЕС ще посрещне зимата с 65%-71% пълни газохранилища, или почти същите количества както и предишната зима

18:48 | 13.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Предстоящият зимен сезон ще бъде също толкова сериозно предизвикателство за ЕС, колкото и изминалият, става ясно от документ на Европейската комисия (ЕК), до който достъп има Bloomberg. Според него общността трябва да се подготви със серия от действия, засягащи цялата икономика - като например промяна на температурата в домовете, както и мерки за пазарите, за да бъдат ограничени най-сериозните негативни ефекти от евентуалното спиране на газа от Русия.

В ЕК предупреждават за огромен риск Москва да спре да доставя природен газ за своите европейски потребители до края на тази година. Ако това се случи, най-сериозно отражение ще има върху газохранилищата.

В ЕК са разработени няколко сценария, според които Москва спира доставките и ако това се случи през юли, газохранилищата ще останат напълнени до 65% до 71% от капацитета си. Това е под плановете страните от ЕС да посрещната зимата с поне до 80% напълнени газохранилища.

Европа посрещна зимния сезон 2021/2022 година с около 67% запълнени газохранилища. Рекордните доставки на втечнен газ през зимата и по-мекото от обичайното време помогнаха на страните да изкарат зимата, въпреки че количествата газ бяха рекордно ниски за последните години.

От КЕВР коментираха преди ден, че българското газохранилище в Чирен е пълно до около 1/3 от капацитета си и призоваха всички, които са заявили капацитет, да изпълнят ангажиментите си.

Ако Русия спре доставките през септември - октомври, то в газохранилищата ще има повече газ, но пък времето за реакция преди началото на отоплителния сезон ще бъде много по-кратко, пише още ЕК в своя документ.

В момента Русия доставя по-малко от 30% от средното за периода 2016 - 2021 година, посочват още от Брюксел. Русия ограничи или спря газовите доставки на 12 държави от общността, включително и за най-големия си пазар - Германия.

В насоките на ЕК за реакция при спирането на газа са вписани и критерии за ограничаване на доставките при нужда. Страните от общността ще преценяват на базата на конкурентоспособността и необходимостта от производството дали и с колко да ограничават доставките на газ. Институциите насърчават и индустрията да търси алтернативи на газа.

Брюксел препоръчва още и информационни кампании в страните от ЕС, за да бъде насърчено ограничаване на отоплението и охлаждането на домовете, пише още Bloomberg.

Говорител на ЕК съобщи в началото на седмицата, че наръчникът с действия при спиране на газа, ще бъде публикуван още през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още