IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" ще доставя газ от шест доставчика през юли

Ситуацията с доставките на газ в цяла Европа е трудна, коментира председателят на КЕВР Станислав Тодоров

13:59 | 12.07.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През юли "Булгаргаз" за първи път ще предостави газ на своите клиенти газ от толкова широк кръг от източници - шест доставчика, съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров. В регулатора се проведе открито заседание, посветено на цената на газа за този месец.

От "Булгаргаз" са внесли актуализация на заявлението си, но няма промяна в цената - искането за юли е за почти 186,50 лева за мегаватчас. Това е повишение от над 30 на сто спрямо юни. Газът за юли обаче е гарантиран, уточни още Тодоров. Доскоро източниците на газ бяха два, най-много три - миксът се формираше от доставките от "Газпром", Азербайджан и от "Чирен" в зимния период.

Пред журналисти след края на откритото заседание Тодоров отбеляза, че ситуацията с доставките на газ в цяла Европа е тежка - в Германия например заради спрения за годишна профилактика газопровод "Северен поток 1" ограничават доставките и за индустрията, и за бита. Опасенията в Берлин са, че Москва може да забави включването на съоръжението, което е планирано за 21 юли. Това ще доведе до нови сътресения за индустрията в Европа.

Прогнозата на Тодоров е, че газовите пазари ще се регулират след края на войната в Украйна и "когато Русия спре да използва газа като оръжие". 

България е длъжна да запълни газохранилището в "Чирен" до 80% от капацитета до есента, припомни още председателят на енергийния регулатор. Той посочи, че ще поиска от "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и другите компании, които са заявили капацитет в газовото хранилище, да изпълнят ангажиментите си. В момента "Чирен" е пълно до около 1/3 от капацитета си, коментира още Тодоров.

По правилник КЕВР трябваше да се произнесе за цената на газа до 1 юли, но "Булгаргаз" внесе заявлението си чак на 6 юли. Председателят на КЕВР заяви, че заради големия брой източници регулаторът има нужда от повече време, за да анализира данните. Въпреки това цената на газа за юли ще бъде определена още днес (12 юли) след закрито заседание на комисарите, насрочено за 16 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Да го разбираме ли, че шест доставчика ще си препродават 6 пъти руската газия помежду си, че хем цената да не е прекалено ниска, хем да изкарат някой лев за черни дни? Щото времената лоши...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
mick
преди 1 година
6 доставчици с газ от колко места?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още