IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада е върнала ремонтираната турбина за "Северен поток 1"?

Решението беше взето след искане от германските партньори и одобрено от САЩ, коментират канадските власти

10:39 | 18.07.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Nord Stream AG</em></p>

Снимка: Nord Stream AG

С полет на 17 юли Канада е върнала ремонтираната турбина за "Северен поток 1", твърди руското издание "Комерсант", позовавайки се на свои източници. Съоръжението беше изпратено за ремонт от компанията Siemens, но беше задържано от властите заради санкциите, които налага Отава на режима в Москва. Заради липсващата турбина обаче "Газпром" намали с 60% доставките на газ за Германия.

Решението да бъде върната турбината обратно в Германия беше определено от премиера на Канада Джъстин Трюдо като "много трудно" и уточни, че страната му продължава подкрепата си за Украйна. В телефонен разговор с него украинският президент Володимир Зеленски е изказал своето съжаление за това изключение от санкциите, коментирайки че се стига до отстъпление, което може да създаде прецедент.

В Киев са категорични, че "Газпром" има достатъчно резервни трасета, за да доставя газ на Германия, а освен това и задържаната турбина не е от решаващо значение, защото компресорната станция "Портовая" има резервни. В официалната позиция на Украйна по казуса се казва, че действията на руската газова компания илюстрират как Русия изнудва Запада с енергийните доставки и критикуват решението на Канада в момент, в който Москва извършва масивен обстрел на украински градове.

Вицепремиерът на Канада Кристия Фрийланд каза след срещата на финансовите министри от Г-20 в Бали, че Германия е отправила специално искане турбината да бъде освободена, коментирайки че в противен случай "възможностите да подкрепят Украйна могат да бъдат ограничени", допълва "Украинская правда". Официално и САЩ са подкрепили решението на Отова, което е силен сигнал, смята още тя.

"Канада е настроена да поддържа украинския народ. Ние вече сме отпуснали 3,4 млрд. долара финансова и военна помощ на страната", допълни Фрийланд.

Според информацията на "Комерсант" до 5-7 дни турбината за "Северен поток 1" вече ще бъде в Русия, ако няма други проблеми по логистиката или забавяния по митници.

В края на миналата седмица "Газпром" коментира, че още нямат никакви документи, доказващи, че Канада ще върне ремонтираната турбина. При това положение компанията не може да гарантира, че газопроводът ще заработи отново в пълен обем. Говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова пък обясни, че бъдещето на тръбите ще зависи изцяло от политиката на санкции и от търсенето на природен газ.

В момента доставките на газ по "Северен поток 1" са напълно преустановени заради техническа профилактика. Очаква се да бъдат възобновени на 21 юли, но в Берлин се опасяват, че това няма да се случи, ако не бъде върната турбината за компресорната станция "Портовая".

Заради спрените доставки по газопровода Германия започна да черпи от газохранилищата си. По данни на енергийния регулатор в страната, цитирани от Ройтерс, към 15 юли газохранилищата в страната са пълни до 64,5% от капацитета им. Според последните разпоредби на Европейската комисия (ЕК) страните от общността трябва да посрещнат зимата с поне 80% запълнени газохранилища.

При липсата на достатъчно газ Германия ще пристъпи към определяне на лимити на потреблението, които ще засегнат и домакинствата, и индустрията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
aldy
преди 1 година
Канада, имайки молба от Германия, получи одобрение от САЩ, ругатни от Украйна и върна турбината, дето по начало си беше Руска. Голяма независимост. === За сведение на тукашните гьотферени, СП-2 не използва никакви турбини Сименс, а цялото оборудване, турбини, компресори и т.н. си е руско. Та няма как да въртят подобни урвенски номера там. Затова пък го спират по политически причини. Значи СП-1 няма да тръгне на 21 юли. Изобщо. За да им дойде акълът на тия да не мислят с другия край на гръбначния стълб. За Русия да не мислят. Тя скоро ще дойде да си прибере вересиите. Тогава да ги видим какво ще фъфлят за оправдание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Сега путлето да си я вкарва отзад и да надува бузи ... може да излезне нещо кафяво накрая :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
Petar2015
преди 1 година
Канада, имайки молба от Германия, получи одобрение от САЩ, ругатни от Украйна и върна турбината, дето по начало си беше Руска. Голяма независимост. Започва да става смешно. Ето как звучи парафразирано - Красимир, помолен от Георги, с одобрението на Стефан и въпреки протестите на Утешан, върна играчката на Руси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
mikimaus
преди 1 година
има пряка топла връзка между Румен Овчаров и Валентин Димитров и тя никога не е била тайна за членовете на БСП
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
Защото не е война, а СВО? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Според теб защо ?! Защо не взривяват топлоцентрали и електроцентрали ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Ае как една тръба не взривиха в тая Украйна по време на войната? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още