IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинската диаспора в Канада подаде иск заради турбината за "Северен поток"

Не става въпрос за турбини, а за начина, по който Русия изнудва Европа, казват от "Световния конгрес на украинците"

13:23 | 13.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Nord Stream AG</em></p>

Снимка: Nord Stream AG

Представители на украинската диаспора в Канада заведоха дело срещу канадското правителство заради решението да върне в Европа турбината за "Северен поток 1". От неправителствената организация "Световен конгрес на украинците" коментират в съобщение, че са поискали Федералният съд да отмени решението като неоснователно и нарушаващо санкциите срещу Русия.

Съдът може да отмени решението на канадското правителство, смятат още от организацията.

"Това изключение от режима на санкции е абсолютно неприемливо. Има алтернативи за покриването на нуждите от газ за Германия, включително и през газопреносната мрежа на Украйна", посочват още от организацията. Според позицията в този казус не става въпрос за даване на изключение за една или няколко турбини, а за начина, по който Русия изнудва Европа, както и че канадското правителство създава прецедент и санкциите срещу режима в Кремъл ще могат лесно да бъдат избягвани.

"Световният конгрес на украинците" призовава Siemens, "както и хората и компаниите, които вярват в свободата, демокрацията и човешките права",  да реагира и да не приемат обратно ремонтираната турбина за "Северен поток 1".

Искът е подаден от кандския гражданин Даниел Билак, който има разрешително за пребиваване в Украйна.

В средата на юни "Газпром" съобщи, че намалява доставките по газопровода, защото Канада отказва да върне след ремонт част от оборудването. Причината са санкциите, които Отава въведе срещу Русия заради войната в Украйна. Но Германия официално помоли за изключение от санкциите, коментирайки, че в момента те нанасят по-сериозни щети за Европа, отколкото за Русия. Затова и Канада реши да върне в Европа турбината.

"Световният конгрес на украинците" обединява повече от 20 млн. украинци, живеещи в 133 страни по света. Основната цел на организацията е да представлява интересите на украинската диаспора, както и да подкрепя и развива украинската национална идентичност, дух, език и култура по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Gocho
преди 1 година
Я най добре тая диаспора да гръмне тоя завод ,какво се лигавят Война е и всичко трябва да се решава по военно му
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още