IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" прогнозира поевтиняване на газа през октомври, ако IGB е в експлоатация

В последните месеци дружеството не представяше ценовите си заявления и прогнози навреме заради липсата на договорени количества газ

16:48 | 11.08.22 г. 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цената на природния газ в България през октомври ще се понижи спрямо предложените за август нива с почти 10 на сто. Условието това да се случи е да бъде въведена в експлоатация новата газова връзка с Гърция - IGB. Това е записано в прогнозата на "Булгаргаз", публикувана от компанията, според нормативните изисквания.

Така природният газ от октомври ще струва 269,29 лева за мегаватчас, или 137 евро за мегаватчас. За сравнение, към момента (11 август) октомврийските доставки на нидерландската борса TTF се търгуват за почти 219 евро за мегаватчас.

 "Булгаргаз" предложи на КЕВР да одобри цена на газа от почти 298 лева за мегаватчас за август. Нарушавайки определените времеви срокове, компанията внесе своето коригирано заявление едва преди дни и очакванията са енергийният регулатор да се произнесе по него на 12 август след закрито заседание.

В последните месеци газовото дружество не изпълняваше своите задължения да обявява прогнозата за цената на газа, мотивирайки се с преустановените доставки по единия дългосрочен договор - с "Газпром Експорт".

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов отбеляза на последното открито заседание по темата за цената на газа, че при всички обстоятелства "Булгаргаз" трябва да изпълнява своите задължения, наложени от законодателството и поиска от изпълнителния директор Людмир Йоцов да спазва тези изисквания. Иванов беше категоричен, че ще очаква от дружеството прогнозата за цената за септември, дори и тя да е още много "ориентировъчна", защото ще се базира само на осигурените до този момент доставки (основно от другия дългосрочен договор за доставка с Азербайджан).

Според нормативните изисквания до 10-о или 11-о число от месеца (в зависимост дали е от 30 или 31 дни) "Булгаргаз" трябва да изпрати до КЕВР ценовото си заявление за следващия месец и да публикува в медиите своята прогноза за последващия месец. Окончателното заявление се внася на 1-во число от текущия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Хаххаааа ... некой амбразурчик-газовик за коментар ?! Що да е по-ефтино с азерски+втечнен ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още