IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на "Булгаргаз": Мислихме, че заплахата на "Газпром" е шега

Положението с газа е политическо и ще се съобразим с политиката на правителството, заяви шефът на "Булгаргаз"

11:29 | 09.08.22 г. 10
Людмил Йоцов (вляво) и Иван Иванов (вдясно). Снимка: Investor.bg
Людмил Йоцов (вляво) и Иван Иванов (вдясно). Снимка: Investor.bg

До последно не вярвахме, че "Газпром" ще ни спре доставките на природен газ, коментира по време на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) директорът на "Булгаргаз" Людмил Йоцов. "Мислехме, че това е шега", каза той и допълни, че българската страна е платила за газа, както е по договор, но това плащане е върнато на 26 април, а ден по-късно и доставките бяха спрени. В рамките на 24 часа компанията е трябвало да намери газ, за да изпълни своите ангажименти към клиентите си.

Припомняме, че действително "Газпром" изпрати първите обяснения за промяната в плащанията, идваща от указ на руския президент Владимир Путин, на 1 април.

Йоцов даде тези обяснения по време заседание в енергийния регулатор, на което беше обсъдена цената на газа за август. Заявлението на газовата компания е за цена от малко над 297 лева за мегаватчас, или с 60% нагоре спрямо юли.

Председателят на КЕВР Иван Иванов направи забележка на дружеството, че в последно време бави внасянето на заявленията си - в средата на месеца се дискутират цените за текущия месец. Йоцов обаче обясни, че до последно се провеждат търгове за доставки, слотове и т.н.

Към 10-о число на предходния месец, каквито са изискванията, компанията може да даде единствено изчисленията, свързани с доставката на газ по дългосрочния договор с Азербайджан, и прогнозата може да не е адекватна, стана ясно от думите на Йоцов. Председателят на КЕВР предупреди, че изискването за срока на ценовите заявления е нормативно определено и при неспазване ще има административно-наказателни мерки.

По време на заседанието директорът на "Булгаргаз" обясни, че не е било възможно компанията да купи слотове за терминала за втечнен газ край гръцкия остров Ревитуса. Търговете за 2022 година са се провели през октомври/ноември 2021 година. Иванов обаче посочи, че свободни позиции е имало и през април и май. "Имаме действащ договор", отговори Йоцов, визирайки споразумението с "Газпром Експорт", и допълни, че без слотове компанията е осигурила 2 танкера с втечнен газ.

Търговете за следващата година за капацитета на Ревитуса ще се проведат в края на септември или в началото на октомври, уточни още директорът на "Булгаргаз". 

Положението с газа е политическо и ще се съобразим с политиката на правителството.
Людмил Йоцов
Директор на "Булгаргаз"

Йоцов е оптимист за доставките на газ до края на годината. Той обясни, че се водят и разговори за дългосрочен договор за втечнен газ с американски производител. Компанията обаче няма допълнителен капацитет и може да достави на България газ едва от 2027 година за срок между 10 и 20 години.

Не съм сигурен, че е уместно в момента да сключим такъв договор, заяви Йоцов.

"Положението с газа е политическо и ще се съобразим с политиката на правителството", категоричен беше още директорът на газовата компания.

Турция е важната страна, която гарантира енергийната сигурност в региона, категорични бяха всички експерти по време на заседанието на КЕВР. Страната има инфраструктура и 4 терминала за втечнен газ. Тя ще бъде ключовата страна - и по-точно капацитетът по Трансанадолския газопровод (TANAP), ако договорим допълнителни количества природен газ от Азербайджан.

Според Йоцов обаче цената може и да не е толкова изгодна, колкото е по сегашния договор, защото с Баку в момента преговарят всички страни в региона, включително и Сърбия.

Колкото до доставките на азербайджанския газ директорът на "Булгаргаз" съобщи за още един неочакван проблем - дори газовата връзка с Гърция да стане готова до 1 октомври, вероятно доставките по нея, а съответно и по договорената през 2013 година цена, ще започнат месец по-късно, защото доставчикът на свой ред иска да направи тестове и замервания на интерконектора.

Последна актуализация: 13:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още