IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Стайков: Неизвестните около търга за LNG остават, но имаме нужда от договорения газ

Бързото пускане на интерконектора ще намали ценовия натиск, но тази година най-важното е осигуряване на доставки, посочи икономистът

10:56 | 05.08.22 г. 4

Експертът посочи, че в момента получаваме по-високи количества синьо гориво от Азербайджан по силата на дългосрочен договор. Според него сме далеч от ситуация, в която трябва да се изпада в паника, но той съветва да се предприемат бързи и решителни действия за осигуряване на необходимите количества газ за зимата.

„Причина за паника няма, но това не означава, че трябва да се успокоим и да се пуснем по течението. Още през април споменах, че има достатъчно време, възможно е да се договорят необходимите количества, да се осигури капацитет, тоест да сме наясно как ще бъдат транспортирани, но все пак са необходими решителни и бързи стъпки в тази посока, каквито през последните месеци или не са се случили, или се случват половинчато“, коментира Калоян Стайков.

Той напомни, че след като за „една-две седмици – от края на април до средата на май – „Булгаргаз“ успя да осигури спешно, необходимите количества, то със сигурност за няколко месеца може да направи същото и за отоплителния сезон“.

За това доколко цената на природния газ може да бъде предвидима експертът потвърди, че руската страна търси по всякакъв начин възможност да влияе на пазарните цени. „Видяхме редицата произволи от страна на Русия. В момента, в който пазарната ситуация малко се успокои, те си намират извинения да ограничат подаването на газ към Европа и съответно цените се увеличават”, поясни Стайков.

Икономистът е категоричен, че трябва да се търсим осигуряване на необходимите количества газ, но без да се разчита на „Газпром”. „Едно е да спрат доставките от Русия през лятото и да имаме достатъчно алтернативи да намерим заместващи количества, а друго е да спрат през зимата, както стана през 2009 година, когато ще бъде напълно невъзможно да се намерят нови доставки”, заяви той.

Що се отнася до договорените доставки и хода на преговорите, Калоян Стайков е убеден, че правителството и „Булгаргаз“ трябва да имат „малко по-отворена политика в това отношение, защото несигурността на пазарите и без това е висока и малко повече яснота може да ги успокои".

Експертът потвърди, че тази година фокусът на газовите пазари, особено в Европа, е осигуряване на необходимите количества, а не толкова осигуряване на най-добрите цени.

Стайков смята за успех, че от юли получаваме пълните количества от Азербайджан. „Възможно най-скорошното пускане на интерконектора допълнително би облекчило ситуацията, защото би намалило ценовия натиск, но тази година най-важното нещо е осигуряване на доставки”, заяви Калоян Стайков.

Какво ще прави кризисният щаб, който бе назначен от служебното правителство, и кой влиза в него? Реалистична ли е поставената задача да се осигури предвидимост на цените? Какво точно знаем за договорените седем танкера? Може ли пазарът да бъде "наводнен с газ, ако държавата спре да се меси"?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Разбира се че има значение цената , по-скъпо от рассийски тръбен газ засега в ЕС няма , може някога друг газопроизводител да се пробва но се съмнявам че ще има тази смелост . Все пак най-великият , сигурен и незаменим доставчик , трябва да направи на-великата и недостижима цена на газ ... :))) ... Цена в Унгария , дето плаща в рубли и точи от турецки пАток - 200 евра за МВТч , Португалия - дето само втечнен кара 74 евра за МВтч , България - 144 евра за МВтч - щото все още получаваме некъв рассийски от посредници , иначе и тука щеше да е кат Португалия ... :))) ... Сменете опорката , тази е зверски пробита ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
ledosvetlenie
преди 1 година
Зелка наблегни на изречението - цената няма значение - Разбирасе че няма значение когато плащаш с народна пара дали така щеше да говори ако плащаше от джоба си ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
Патета в кълчища. Все повече се замотават в слугинажа на Биг Батя. Икономиката, глюпакоу! Икономиката не трябва да бъде в служба на политиката, при това на чужда политика. А патетата правят точно това. Дай боже един ден да станат съквартиранти на бай Ставри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Разбира се , че няма криза със спирането на търговията с гъзпром , ама резидента радев требе да пошуми малко , да си го върне на Кирил и Асен , дето турнаха митрофанова на местото й ... Очиларката как съскаше само , като обясняваше за договорът за приятелство с България , аха да си прехапе езика ама не успя ... :))) ... Импе , великият газодоставчик що гори газ на портовая ?! Пекът балтийска херинга на скара с пресни картофки ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още