IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебният кабинет се фокусира върху намирането на газ на оптимална цена

Офертата на Cheniere е била "ценово атрактивна", но без налични слотове за разтоварване властите са я отказали

14:06 | 22.08.22 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Кризисният енергиен щаб е обсъдил с представителите на бизнеса каква е пределната цена, която могат да си позволят за природния газ, стана ясно от брифинг на новосформираната институция. Ръководителят ѝ - служебният вицепремиер и министър на транспорта Христо Алексиев, коментира, че до началото на септември ще се търси активно газ на поносима цена, за да може бизнесът да има предвидимост и яснота, както и конкурентни условия от началото на октомври.

Енергийният министър Росен Христов каза, че в началото на август служебният кабинет е бил изправен пред необходимостта спешно да осигури количества газ за септември и октомври и не е могъл да обърне внимание на цената. Същевременно и "Булгаргаз" е бил в ликвидна криза, което е направило невъзможно покупката на газ, дори и той да е бил осигурен.

Сега количествата газ за септември са налице, както и до голяма степен за октомври. "Оттук нататък спираме да гоним топката и се фокусираме към оптимизация на доставките от системен порядък и гоним такава цена, която бизнесът може да приеме и да функционира", заяви още той и допълни, че за договорените от предишните управляващи танкери от Cheniere "офертата ценово е атрактивна" на фона на сегашните пазарни условия, но липсата на налични слотове за разтоварване е довело до отказа. По-рано днес (22 август) енергийни експерти критикуваха отказа на правителството да купи танкерите с мотива, че страната ни е можело да ги продаде с голяма печалба, дори и да не успее да вземе този газ.

Енергийният министър е категоричен, че "газ на каквато и да е цена има в изобилие". Цената на слотовете на терминалите за втечнен газ обаче допълнително прави доставките "финансово неизгодни".

От името на работодателите Васил Велев (АИКБ) беше категоричен, че бизнесът не може да работи при сегашната цена на природния газ. Според него пределната цена на газа е 250 лева за мегаватчас, а на фона на случващото се на пазара постижими са цени от 200 лева за мегаватчас. За Велев това може да стане при "реактивиране на договора с "Газпром Експорт". Това би спестило 180 млн. лева на месец, сочат изчисленията на работодателите.

Цената на руския газ е конфиденциална, но според изявления още преди войната в Украйна и спирането на доставките от страна на "Газпром" цената се формира на базата на цените на европейските пазари. Днес (22 август) на нидерландската TTF цената на газа се повиши с 10% до 270 евро за мегаватчас. Причината за новия ръст е заявлението на руската "Газпром", че в края на август доставките по "Северен поток 1" за Германия ще бъдат преустановени за три денонощия заради ремонт.

Росен Христов също отказа да назове цената на "Газпром", но уточни, че тя се изчислява по "сложни формули". Според ежедневните симулации, правени в Министерството на енергетиката цената на руския газ би била по-ниска в момента и активирането на договора с "Газпром Експорт" би доближило цената на микса на "Булгаргаз" до пределната цена на бизнеса от 250 лева за мегаватчас. Според него обаче отношенията с Русия са напрегнати до краен предел и разговорите с "Газпром" ще се възобновят много трудно и ще бъдат много тежки.

Енергийният министър беше категоричен, че "Булгаргаз" ще участва в новите търгове за разпледеление на капацитет на терминала за втечнен газ край гръцкия остров Ревитуса, които обаче ще са за слотовете през 2023 година и отново ще поиска контретни оферти от доставчици на втечнен газ.

По време на брифинга Алексиев припомни още, че основните задачи пред щаба в последните три седмици е финализирането на работата по новата гръцка връзка IGB, както и финансовото стабилизиране на "Булгаргаз", защото компанията в момента предплаща за газовите доставки.

Преди седмица служебното правителство отпусна 800 млн. лева заем за "Булгаргаз". Дружеството има нужда от ликвидност, за да успее да преодолее неизплатени задължения от свои клиенти, достигащи около 400 млн. лева, както и да нагнети достатъчно количества газ в "Чирен". Енергийният министър уточни, че най-големият длъжник на "Булгаргаз" е общинското дружество "Топлофикация София", чиито задължения до края на годината ще се увеличават с по 300 млн. лева на месец, ако "продължим да работим по този начин".

Росен Христов допълни още, че газовият интерконектор с Гърция е критичен в този момент за страната, но е бил оставен без контрол от предишните управляващи, а ръководството на проектната компания не е съдействало на служебния кабинет. Сега работата е "на ръчно управление", каза Христов и допълни, че се надява, че газовата връзка ще влезе в търговска експлоатация до 1 октомври.

Според Алексиев в момента не могат да бъдат отпускани компенсации нито за бизнеса, ниго за бита заради високата цена на природния газ. Той призова бизнесът да внесе своите предложения в тази насока, за да бъдат подготвени и внесени в Народното събрание след избирането му.

Росен Христов каза, че няма предвидени средства за компенсациите за скъпата електроенергия за бизнеса. В актуализацията на бюджета няма схема за подпомагане заради скъпия газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Ой, ой, ожидаем нетърпеливо пак да пакупаем газ из газпроме, че вече глад палавин гадина ще стане. Ат пасольството деньги нет, газпром баща и майка пак ще храни меня и калегите. Паследний раз на апашката за деньги били поне 6-7 палитици с меня. Ой, за малко не сдахнул от безпаричие, а скора - будет по целой бутилок водка и буркан огурцьi на каждий день! Ура!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
valentino29
преди 1 година
До: zelka007Точно така и увеличете консумацията на боб и зеле,като преди това изградите собствена газопреносна система,така получавате двойна ефективност,като решавате и проблема сглада. : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
Изключвайте сибирските степни издихания от микса , за да ни е мирна главата ... Тия са технически и политически абсолютно ненадежден източник ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още