IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Булгаргаз“: Ще има газ до края на годината, но на по-висока цена

Ако се запазят пазарните флуктуации, нищо чудно за септември да видим ново поскъпване на газа, изтъква председателят на дружеството Иван Топчийски

10:46 | 18.08.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Част от газопреносно съоръжение. Снимка: Bloomberg L.P.
Част от газопреносно съоръжение. Снимка: Bloomberg L.P.

България ще разполага с газ през последното тримесечие на годината макар и на по-високи цени, заяви пред bTV председателят на съвета на директорите на „Булгаргаз“ Иван Топчийски.

До вторник „Булгаргаз“ приемаше оферти за купуване на втечнен газ – общо 550 млн. куб. м – за периода до декември. Според Топчийски добрата новина от тези оферти е, че за последното тримесечие ще има количества газ. „Не толкова добрата новина е, че индексите все още се движат нагоре и този газ ще бъде скъп“, предупреждава председателят на „Булгаргаз“.

Офертите са различни и варират с отстъпки от минус 5 евро до минус 30 евро спрямо газовия индекс. „Важното е, че има добри количества за последното тримесечие“, изтъква Топчийски. Той добави, че в търга няма руски доставчици: „Основно са доставчици от региона – български, румънски, турски…“.

„Специално офертите, които са за втечнен газ – някои от тях са без слот за разтоварване, други го включват. Има оферти, при които търговците са си осигурили слотове и това е включено в цената. Бяха събрани и оферти за доставки в България, така че там го няма проблема с регазификацията и слотовете“, изтъква Топчийски.

По думите му към момента има оферти за обезпечаване на доставките на газ до края на годината. „Все още имаме активна оферта от американската компания за танкерите, които са за последното тримесечие“, добавя той. „Мисля, че няма да има никакъв проблем за последното тримесечие. Ще се опитаме максимално да оптимизираме цената“, изтъква още Топчийски.

Той прогнозира, базирайки се на моментната пазарна динамика, че цената на газа до края на годината ще бъде около 320-330 лв. за мегаватчас.

„Ако се запазят пазарните флуктуации, нищо чудно за септември да видим ново поскъпване. За съжаление това са неща, които не зависят от България. Предлагането е малко, тъй като повечето страни сега се опитват да запълнят своите газови хранилища“, посочва Топчийски.

По отношение на интерконектора Гърция-България Топчийски заяви, че газовата връзка е завършена технически на 99%. „Булгаргаз работи така, че от 1 октомври да получава пълните количества по връзката“, изтъква той.

Топчийски призна, че в ползваните към момента количества газ от България има и руски елемент, който влиза в Гърция.

„За съжаление България е в такава ситуация, че трябва да се възползваме от заместващи покупки“, посочва още председателят на „Булгаргаз“.

Той коментира и възможността за продължаване на преговорите с „Газпром“ за продължаване на доставките. „Докато този договор е активен, ни трябва много винително да следим неговата активност. Нито да отидем в крайността, при която задължително трябва да се изпълни, нито в крайността, при която задължително да не се изпълни“, посочва Топчийски. „Има опция за такива доставки. Следващите седмици ще имаме дискусии“, добавя той.

Топчийски заяви, че е изпратено писмо до „Газпром Експорт“, в което се искат някои гаранции, но за момента няма отговор.

„Булгаргаз“ може да изиска от „Газпром“ компенсация за някои пропуснати ползи при покупките на газ от посредници.

По отношение на финансовото състояние на „Булгаргаз“ Топчийски заяви, че към последния отчетен период, юни, е с оперативна печалба от 6,5 млн. лв.

Той коментира и задълженията на компанията към Национална агенция за приходите (НАП), за които посочи, че са платени. „Още при влизането ни февруари месец имаше едно забавяне. Може би около месец по-късно се плащаше задължението, свързано с ДДС“, посочва Топчийски. Между 50 и 100 млн. лв. е ДДС, който „Булгаргаз“ внася в държавния бюджет месечно.

Топчийски посочи, че задължението на  „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“ възлиза на около 320 млн. лв. „Утре има широка среща със заинтересованите страни, защото ситуацията с газа има ефекта на доминото“. Според него шансовете за спирането на доставките на газ за „Топлофикация София“ са малки.

Топчийски коментира и назначаването на Деница Златева като изпълнителен директор на компанията.

„Познавам Деница Златева. Тя работеше в „Булгаргаз“ в първите месеци, когато ние влезнахме като ново ръководство през февруари. В предходните дни направихме една кратка среща, но сега  промените, като цяло, не са записани официално“, изтъква председателят на „Булгаргаз“.

Според него тази промяна не би трябвало да доведе до някакви сътресения. Ще се работи за приемственост между старото и новото ръководство на компанията, добавя той.

„Влезнахме в „Булгаргаз“ в много труден момент – преди войната (в Украйна), след това спирането на доставките на газ от „Газпром Експорт“, изтъква Топчийски. „Моята оценка е, че се направи максималното с оглед на ситуацията. Нямаше прекъсване на доставките“, добавя той.

Промените в ръководството на „Булгаргаз“ вероятно се дължат на търсенето на допълнителен експертен потенциал, промяна в управленския модел, посочва Топчийски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Zlato
преди 1 година
Няма страшно, принтерът стои в готовност. Както казват имаш принтер, имаш газ :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още