IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Донев: Очакваме отговор от "Газпром", целта е да гарантираме целия отоплителен сезон

Няма да приключим годината с излишък в бюджета, предупреди служебният премиер

18:40 | 29.08.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ще се опитаме да довършим договора с "Газпром" за доставките на газ. Водим преговори тези доставки да се разсрочат през зимата, за да обхванат период до 2023 г. Имаме разговори на различни нива и очакваме отговор от "Газпром". Целта ни е да гарантираме целия отоплителен сезон. Това заяви в ефира на bTV служебният премиер Гълъб Донев, цитиран от БГНЕС.

Той увери, че не се водят разговори за сключване на краткосрочни и дългосрочни договори. "Това ще се направи от редовно правителство, искаме да довършим това, което имаме като договореност", отбеляза Донев.

Той коментира и финансовото състояние на страната. По-рано през деня служебният министър на финансите Росица Велкова каза, че приходите са "много напрегнати" и двете приходни агенции ще положат максимални усилия да съберат заложените в актуализацията на бюджета приходи.

Донев изрази съгласие с изказването, че излишъкът в бюджета от 1,5 млрд. лв. не е причина да се правят непредвидени разходи. "Няма да приключим годината с излишък, тъкмо напротив, ще се наложи да искаме допълнително дълг от 6 млрд. и 300 млн. лв., за да може тези закони, които са гласувани от Народното събрание (НС), да бъдат реализирани", допълни още той.

Що се отнася до членството ни в еврозоната, Донев увери, че "се прави всичко възможно от страна на правителството за нашето бъдещо членство в нея".

Относно предложението на лидера на "Има такъв народ (ИТН) Слави Трифонов да се проведе референдум за преминаването ни към президентска република, Донев изрази мнение, че този призив е по-скоро свързан с предстоящото начало на предизборната кампания.

По темата с мигрантите Донев обвини предишното правителство, че "нещата не са били довършени докрай". „Има пропуски в системата, предприети са необходимите мерки, така че до края на седмицата МВР - с предприетите от тях действия - да дадат резултат“, каза Донев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
earth1225
преди 1 година
Само като му гледам физиономията и как му шават очите ми е ясно....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още