IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовият министър намекна за промяна в данъчната политика

Росица Велкова предупреди за опасност от процедура по свърхдефицит в следващите години

10:30 | 29.08.22 г. 3
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

За промяна в данъчната политика в следващите години намекна служебният министър на финансите Росица Велкова. По време на брифинг тя представи тригодишната бюджетна прогноза, която обаче е разработена служебно - без участието на другите министерства и агенции.

Според представените данни икономическият ръст на България през 2023 година ще се забави до 2,2% (спрямо досега очакваните 4,8%, като брутният вътрешен продукт (БВП) ще достигне 166,6 млрд. лева. Инфлацията ще се забави до 5,8 на сто. Причината за този спад обаче е свиването на потреблението както в България, така и в ЕС, каза Велкова. Очакваната инфлация през 2022 година е 12,6%, ръстът на БВП - 2,9%. За сравнение, в последната актуализация на бюджет 2022 г. очакванията бяха ръстът на БВП да е същият, но инфлацията се прогнозираше да е 11,9%. Това вече беше низходяща корекция спрямо началото на годината, когато заложеното в проекта за Бюджет 2022 бе ръст на икономиката от 4,8% и инфлация от 5,6 на сто.

"Въпреки добрия ръст, който се постигна през първото и второто тримесечие на 2022 година, очакваме забавяне на растежа през третото и най-вече през четвъртото тримесечие във връзка с последиците от войната в Украйна, проблемите с газа и т.н.", заяви Велкова.

На базата само на одобрените от Народното събрание политики и премахнати еднократни разходи за тази година (например субсидията за горивата), без увеличаване на минималната работна заплата, запазване на данъчни ставки и т.н., дефицитът през 2023 година ще достигне 11,4 млрд. лева, или 6,8% от БВП. При този размер на дефицита дълговото финансиране би възлизало на 15 млрд. лева всяка година за тригодишния период 

 

Прогнозата на ведомството в базовия вариант към 2025 година е съотношението дълг към БВП да достигне 40%, ако не бъдат променени политиките.

За част от разходите - например за социални и здравноосигурителни разходи, няма гъвкавост и възможности за оптимизация. Според Велкова редовното правителство трябва да обмисли промяна на данъчната политика, в разходната политика - преструктуриране на разходите, за да не влезем в процедура по свръхдефицит, която ще ни отдалечи от влизането в еврозоната. Служебният министър на финансите Росица Велкова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Служебният министър на финансите Росица Велкова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Финансовият министър коментира още, че при подходящи условия България ще излезе на вътрешните и външните пазари още през септември.

Росица Велкова коментира още, че е невъзможна актуализацията на Бюджет 2022, защото приходите са "много напрегнати"  и двете приходни агенции ще положат максимални усилия да съберат заложените в актуализацията на бюджета приходи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 3
khao
преди 1 година
на тия целта им е да направят максимални щети до изборите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 2
melon
преди 1 година
Трябва да се спре с безсмисления популизъм и да се върнат стандартните такси за ддс. Ако тръгнат да пипат данъка върху доходите, няма да им е от полза. Всякакви глупави неща въвеждат, от които ползата е или нула, или отрицателна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още