IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Министерство на финансите очакват ръст на разходите с 6,5 млрд. лв. през 2023 г.

До края на годината България ще емитира дълг съобразно пазарните условия, коментира служебният финансов министър Росица Велкова

10:40 | 15.08.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

За ръст на разходите с 6,5 млрд. лева през 2023 година предупреждава служебният министър на финансите Росица Велкова в интервю за БТА. "Ръст в приходите в този размер едва ли ще можем да очакваме", обяснява тя и допълва, че трябва да се търси решение за преструктуриране на разходите, за да няма промяна в данъчната политика.

"Като експерт не бих препоръчала да се вдигат данъци. Препоръчвам оптимизиране на разходната част на бюджета", заявява Велкова по повод подготовката за бюджета за следващата година. Според нея увеличаване на дълга или на дефицита ще е пречка за влизането в еврозоната, защото ще нарушим критериите за членство. Припомняме, че според критериите съотношението на дълга спрямо БВП не трябва да надвишава 60%, а дефицитът трябва да е под 3% от БВП.

Подготовката за влизането в еврозоната е в ход - целевата дата остава 1 януари 2024 година, става ясно още от думите на Велкова.

Според нея не се предвижда актуализация на бюджета до края на тази година. Финансирането на допълнителни разходи може да бъде потърсено в тяхното преструктуриране, уверена е служебният министър. Към края на юли фискалният резерв възлиза на 8,6 млрд. лева, уточни още тя.

От началото на годината досега правителството е изтеглило 1,8 млрд. лева заем от вътрешния пазар, а определеният от Народното събрание лимит за дълга през тази година е 10,3 млрд. лева, коментира Росица Велкова и допълни, че до края на годината страната ще интервенира на вътрешния и външния пазар "съобразно пазарните условия".

По отношение на изпълнението на бюджета за тази година служебният финансов министър не очаква приходите да превишат планираното. Към юли все още имаме излишък от 1,5 млрд. лева, но все още не са отчетени намалените данъчни ставки, приети с актуализацията на бюджета.

"Забелязваме нарастване на отклонението от декларираните, но невнесени приходи. В началото на годината разликата между декларираните и невнесени приходи е 210 млн. лева, а в средата на годината - 600 млн. лева. Разликата между декларирани и невнесени приходи е и в частта за ДДС, има и за осигурителните вноски", съобщи Росица Велкова.

Тя посочи, че разчита на новите директори на приходните агенции да положат максимални усилия за повишаването на събираемостта.

До края на годината се чака още и първото плащане по Националния план за възстановяване, което е в размер на 2,6 млрд. лева. До края на август трябва да бъде подадено заявлението за това плащане към Европейската комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още