IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на европейския газ се срина с 20% заради бързо пълнещите се хранилища

Европейският съюз планира спешни мерки за намаляване на растящите като цяло цени на електроенергията, заяви Фон дер Лайен

16:45 | 29.08.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на природния газ в Европа отбелязаха най-големия си процентен спад от март насам, след като Германия съобщи, че газовите ѝ хранилища се пълнят по-бързо от планираното, предава Bloomberg.

Фючърсите на холандския бенчмарк за следващия месец се понижиха с цели 21%, като отчасти обърнаха тренда за поскъпване с почти 40% от миналата седмица. Цените на електроенергията в Германия също се понижиха, след като по-рано достигнаха рекордни стойности. В Германия газовите хранилища се запълват бързо и се очаква още през следващия месец да бъде постигната октомврийската цел за запълване на запасите на 85%, заяви министърът на икономиката Роберт Хабек в изявление в неделя. 

Спадът в цените в понеделник е известно облекчение след яростното рали, вследствие на което фючърсите все още се търгуват почти шест пъти по-високо, отколкото преди една година. Регионът е на ръба на рецесия, като в някои страни инфлацията е най-висока от десетилетия насам. Правителствата в редица страни на континента въвеждат мерки за облекчаване на тежестта, като заделят около 280 млрд. евро (278 млрд. долара) за пакети от помощи. 

Фундаменталната картина все още изглежда мрачна и дори при пълни хранилища Германия рискува да не може да премине леко през зимата, ако Русия спре притока на газ към най-голямата икономика в региона. Чешката република, която е ротационен председател на Европейския съюз, ще свика извънредна среща на министрите на енергетиката, за да обсъди решенията за целия блок. 

Въпреки че има несигурност дали газопроводът "Северен поток" ще възобнови дейността си след профилактиката по-късно тази седмица, Goldman Sachs Group Inc. заяви, че неотдавнашните огромни ценови промени се дължат отчасти на много ниската ликвидност.

„Според нас цените на европейския газ са надхвърлили фундаменталните си стойности, подхранвани от комбинацията от опасения, свързани с предлагането и търсенето, и от изключително ниската ликвидност на пазара", се казва в доклад на Goldman Sachs, публикуван късно в петък. „Търсенето на газ в Северозападна Европа се реализира над прогнозата ни, но това бе компенсирано от по-високо от очакваното предлагане, което поддържа натрупването в хранилищата в съответствие с очакванията ни“. 

Натрупвайки повече газ в хранилищата, европейските държави са в малко по-добра позиция да посрещнат по-нататъшно намаляване на доставките в момент, в който руският концерн „Газпром" започва техническо обслужване на „Северен поток" в сряда. По-ниските температури, които се наблюдават в Източна Европа и в някои части на Иберийския полуостров през следващата седмица, също ще помогнат на държавите да запазят повече газ, тъй като за охлаждането ще е необходима по-малко енергия. 

В понеделник подразделението EnergyScan на Engie SA заяви, че цените вероятно се понижават и поради прибиране на печалби от страна на инвеститори. До петък цените се повишаваха в продължение на шест последователни седмици. Ниската ликвидност като цяло се изостря от официалния празник в Обединеното кралство в понеделник.
Цената на газа в Европа се срива. Графика: Bloomberg LP Цената на газа в Европа се срива. Графика: Bloomberg LP
„Колкото повече се доближаваме до пълното запълване на газовите запаси - на 27 август запасите в ЕС са запълнени на 79% - толкова повече бичият импулс ще бъде оспорван", заяви звеното за пазарни анализи на Engie. 

За момента свиването на търсенето е все по-осезаемо, тъй като кризата в доставките вреди на промишлеността в цяла Европа. Според Fertilizers Europe, която представлява повечето производители на континента, повече от две трети от производствените мощности са спрени поради нарастващите разходи за газ. 

Кризата предизвика все повече действия за намаляване на потреблението, като Европа си постави за цел да намали потреблението на газ с 15% тази зима. Европейските правителства започнаха да предприемат драстични мерки за ограничаване на потреблението на енергия, като например забрана на външното осветление в сградите и намаляване на температурата на отопление в помещенията. Министърът на икономиката на Германия предложи реформа на пазарите на електроенергия, така че цените вече да не се обвързват с най-скъпия доставчик.

Междувременно доставките по тръбопроводите от Норвегия за Европа са намалели с около 20% този месец, тъй като планираните и непланираните прекъсвания изострят кризата. Конкуренцията за товари с втечнен природен газ също се е увеличила на фона на ограничените доставки.

Цената на бенчмарковата германска електроенергия за следващата година се срина с 19%, след като по-рано се покачи до рекордните 1050 евро за мегаватчас. Почти всеки ден референтните цени на електроенергията в региона поставят рекорди, като в петък цените в Германия и Франция се повишиха с повече от 25%.

Германският пазар на електроенергия „продължава да расте до нови екстремни ценови върхове всеки ден поради пълната паника за това какво ще донесе предстоящата зима", заявиха анализатори от търговската фирма Energi Danmark в бележка от понеделник. Фючърсите върху нидерландския газ за следващия месец се сринаха с 18% до 279,35 евро за мегаватчас в 13:58 ч.(местно време) в Амстердам.

Междувременно председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен заяви в понеделник, че Европейският съюз планира спешни мерки за намаляване на бързо растящите цени на електроенергията. 

„Рязкото покачване на цените на електроенергията сега разкрива, по различни причини, ограниченията на сегашната структура на нашия пазар на електроенергия", каза Фон дер Лайен в реч на стратегическата среща на върха в Блед, Словения. „Той е разработен при съвсем други обстоятелства и за съвсем други цели“. 

„Ето защо сега работим по спешна намеса и структурна реформа на пазара на електроенергия", добави тя. 

Безпрецедентният ръст на цените на електроенергията, които през изминалата година нараснаха почти 10 пъти, подхрани инфлацията и увеличи икономическата тежест върху предприятията и домакинствата, които се възстановяват от пандемията. Все повече държави членки призовават за ограничаване на цените, а Чешката република, която е ротационен председател на ЕС, планира да свика извънредна среща на министрите на енергетиката на 9 септември.

Точните детайли на плана за намеса на ЕС все още се разработват, а дипломати от ЕС заявиха пред Bloomberg, че изпълнителният орган на ЕС може да предложи подробен план още тази седмица.

Тъй като Русия ограничава доставките на газ, а прекъсванията на електроцентралите допълнително намаляват доставките, натискът върху лидерите на ЕС да действат бързо, рискувайки в противен случай социални вълнения и политически сътресения нараства. Чешкият министър-председател Петр Фиала търси подкрепа за своя план за ограничаване на цените и планира да обсъди възможните ограничения с германския канцлер Олаф Шолц. 

„Високите цени на енергията са общоевропейски проблем, с който трябва да се справим на европейско равнище", заяви Фиала в своя акаунт в Twitter. „Преди заседанието на Съвета на ЕС по енергетика искаме да намерим начин да помогнем на хората и предприятията, за който да постигнем съгласие с останалите европейски лидери“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Европедърите постигнаха детинската си мечта - да купуват природен газ по борсови цени. Газията стигна $4000 за илядо кубометра, вместо $400, както щеше да е по дългосрочните договори. Сега могат да продават газ 10 пъти по-скъпо и да печелят луди пари. Хехе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Boicho Popov Ну, да, увидел. Но цитирайте настоящие медии, че тия наших едно и също повтаряют - кypили там сигаретьi или солнце очень сильно и складьi сами взривили се...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 1 година
До: Скъсана_УшанкаВот тебя: https://***.investor.bg/a/516-politika/359073-ukrayna-obyavi-kontraofanziva-za-vrashtane-na-prevzetite-ot-rusiya-yuzhni-rayoni
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
Р?мператоръ
преди 1 година
Спад с 20% от цена 3.60$ за метър газ нещо не ми звучи като повод да гърмим шампанското...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 9
andy
преди 1 година
За година цената скочи с 300%. Сега се била "сринала" с ЦЕЛИ 20%. Еб...ти евтинията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
https://youtu.be/c8afaUi0t14 вот что произходит на фронте! Инвестор, а ваша статия куда?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 6
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
НОВОСТИ !!! ЧЕРЕЗИЧАЙНАЯ СИТУАЦИЯ - начинал контранступ на Херсоне в паследние часа! Очень многа из наших попадали в полон. Наших бегут и оставят вооружение и припасьi! 109 полк уже разбит. Нада ничего там сделать,ой ой, что произашло!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: 0pk Ета в смисъл что скора премия не будет, потому что нет кто заплатить! Сейчас понял, дурачок?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 15
0pk
преди 1 година
В смисъл, вече можем да си взимаме душ за повече от 5 мин. ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още