IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски министър: Газохранилищата ни се пълнят по-бързо от планираното

Под 10% от потребения газ през август в Германия е дошъл от Русия

18:42 | 28.08.22 г.
Газохранилищата в Германия вече са пълни на 82,2%. Снимка: Bloomberg LP
Газохранилищата в Германия вече са пълни на 82,2%. Снимка: Bloomberg LP

Газохранилищата на Германия се пълнят по-бързо от планираното, съобщи министърът на икономиката Роберт Хабек. Това дава надежди, че най-голямата икономика в Европа може да избегне остър недостиг на газ тази зима, пишат Ройтерс и Bloomberg.

„Хранилищата се пълнят по-бързо от предвижданията“, заяви Хабек, цитиран от списание Spiegel. Той допълни, че целта на правителството за достигане на 85% от капацитета до октомври може да бъде достигната в началото на септември.

Германия е във втората фаза от тристепенен извънреден план, изготвен след намаляването на газовите потоци от Русия, която е неин основен доставчик.

Само 9,5% от потребения газ в Германия през август е дошъл от Русия, съобщава Spiegel, като се позовава на данни на асоциацията BDEW. Миналата година руският газ е състаавлявал около 55% от общото потребление на страната.

Правителството целеше да запълни газохранилищата си на 75% до 1 септември, но нивата вече са 82,2%, показват данни на групата на европейските оператори GIE, публикувани в неделя.

„След това компаниите ще могат да използват газ от хранилищата през зимата, както е планирано, за да доставят на индустрията и домакинствата“, отбеляза Хабек.

Втечнен природен газ също се очаква да потече към Германия през Франция, след като двете страни разрешиха организационни и технически проблеми, за да улеснят доставките, съобщи Spiegel, като се позова на документ от министерството на икономиката.

„Газпром“ съобщи този месец, че ще спре да доставя газ за Европа през „Северен поток“ за три дни от сряда, припомня Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още