IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще намали ДДС върху газа до 7%

Намалената ставка ще важи до края на март 2024 г., докогато ще се събира такса от потребителите на газ

18:40 | 18.08.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германия временно ще намали данъка върху продажбите на природен газ до 7% от 19%, за да се опита да облекчи натиска върху домакинствата и компаниите от растящите разходи за енергия и нова такса за газа, която трябва да влезе в сила през октомври. Канцлерът Олаф Шолц обяви този ход в четвъртък в кратко изявление пред репортери в Берлин, съобщи Bloomberg. 

Шолц каза, че правителството очаква доставчиците да прехвърлят намалението на ДДС, което ще се прилага от 1 октомври, изцяло върху потребителите и че мярката ще изтече в края на март 2024 г. 

„С тази стъпка намаляваме тежестта за клиентите на газ като цяло много повече от тежестта, създадена от таксата за газа“, каза Шолц. „Тази намалена ставка на ДДС ще се прилага, докато таксата за газа се събира.“

Правителството определи такса за потребителите на газ, за да помогне за финансирането на компенсации за вносителите, принудени да плащат по-високи цени и да ги спаси от фалит, което би могло да предизвика по-голямо прекъсване на енергийните доставки за най-голямата икономика в Европа. Таксата влиза в сила от 1 октомври и изтича в края на март 2024 г. и беше определена тази седмица на 2,4 евроцента за киловатчас. Това ще повиши сметките за енергия както за корпоративните клиенти, които използват газ в производствените процеси, така и за домакинствата, които вече страдат от скок на разходите за отопление и храна.

Приходите от новата такса ще бъдат използвани за компенсиране на допълнителните разходи, направени от вносителите на газ, 12 от които вече са кандидатствали за компенсация от около 34 млрд. евро по данни на министерството на икономиката. 

Uniper SE, която в сряда отчете загуба от над 12 млрд. евро за първото полугодие, формира повече от 50% от общата сума според главния изпълнителен директор Клаус-Дитер Маубах.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още