IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как държавите в Европа се борят с енергийната криза

Правителствата отделят милиарди, за да смекчат удара от високите цени на електроенергията и газа за европейците

10:55 | 17.08.22 г. 3
Снимка: Chris Ratcliffe, Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe, Bloomberg

Европа е изправена пред енергийна криза с рекордни цени на енергоизточниците и на електроенергията, породени от войната в Украйна и нестихващите опасения за ограничените доставки на природен газ. За да се справят с тази ситуация, редица държави в Европейския съюз предприеха мерки за подкрепа на бизнеса и на домакинствата. Ройтерс събра информацията как правителствата на Стария континент се борят с кризата и къде има официални схеми за финансова или друга подкрепа.

България има пакет от мерки на стойност 2 млрд. лева, или 1,1 млрд. долара, които са насочени към бизнеса. Целта е ограничаване на негативните ефекти от високите цени на енергията, както и борба с инфлацията. Цената на електроенергията за бита е под регулацията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

По отношение на горивата правителството на Кирил Петков, което вече е в историята, намали цената на най-масовия бензин в страната - А95 и на метана, с 0,25 лева за литър. Отстъпката може да бъде предлагана по желание от собствениците на бензиностанциите и е само за физически лица. Правителството възстановява отстъпката на собствениците на бензиностанции, които участват в програмата.

Данък добавена стойност (ДДС) е намален от 20% на 9% за топлинната енергия.

Великобритания има таван на цените на повечето енергийни продукти, използвани в домакинствата. Таванът на цените за октомври ще стане ясен на 26 август, посочва Ройтерс. Очакванията са, че сметките за газ и електроенергия ще се повишат и ще продължават да растат поне до януари. Затова и има множество призиви за подпомагане на домакинствата, които не могат да си платят сметките, но отиващият си премиер Борис Джонсън предпочита да остави това на своя наследник.

Един от кандидатите - сегашният външен министър Лиз Тръс, вече коментира, че ще наложи временен мораториум върху надбавките, свързани със социалната политика и опазването на околната среда, върху цената на електроенергията. Другият кандидат е финансовият министър Руши Сунак, който също е категоричен, че подкрепа за домакинствата през зимата трябва да има.

През май правителството на Джонсън обяви пакет от 15 млрд. паунда в помощ на британците срещу високите цени на електроенергията. Според схемата всяко домакинство ще получи 400 паунда за покриване на сметките си за ток. Около 8 млн. бедни домакинства ще получат и допълнителна подкрепа от 650 паунда. Има и схеми за пенсионери и хора с увреждания.

През юни депутатите в Дания одобриха схема за подпомагане на възрастните хора на стойност 3,1 млрд. крони (439 млн. долара). С тези средства трябва да бъдат посрещнати негативите от растящата инфлация и скъпата електроенергия. Сред мерките в страната е също така и намаляването на допълнителните добавки към цената на електроенергията. По данни на Евростат цената на електроенергията в Дания от години е най-високата в ЕС, като това е свързано с множеството допълнителни данъци и такси, които се налагат върху нея.

Френското правителство нареди на държавната EDF да продава повече евтина електроенергия на доставчиците в страната и така да ограничи ръста на цената за домакинствата. В допълнение правителството има схема за подпомагане на бизнеса да покрие високите сметки за газ и електроенергия, която достига стойност от 25 млрд. - 26 млрд. евро. Тази програма беше анонсирана след началото на войната в Украйна от финансовия министър Брюно льо Мер.

През юли енергийният регулатор на Франция предложи увеличение на цената на електроенергията на регулирания пазар с 3,89%, тоест под целите на правителството да не допусне увеличение с повече от 4 на сто. Ройтерс припомня, че правителството може да не одобри предложението на регулатора.

Работещите германци и техните семейства ще получат средства, евтини горива и намаление за пътуване в градския транспорт по силата на нова схема за подпомагане в Германия. Всички, които плащат данък върху доходите, получават 300 евро, а семействата и допълнително по 100 евро за всяко дете, които се удвояват за семейства с ниски доходи.

В допълнение през следващите няколко години правителството ще отделя по около 12 млрд. - 13 млрд. евро за реновиране на стари сгради и подобряването на енергийната им ефективност.

Но дори и с тези стъпки всяко германско домакиство ще трябва да плати 500 евро повече за газ на година. Това увеличение идва от нова такса върху цената на суровината, която да помогне на доставчиците да намалят зависимостта си от руския природен газ. Таксата, която беше обявена като спасителна за Uniper, влиза в сила на 1 октомври и ще действа до април 2024 г.

Южната ни съседка Гърция похарчи около 7 млрд. евро под формата на субсидии в помощ на домакинствата, бизнеса и селското стопанство от септември 2021 г. насам. Средствата се включват директно в сметките за ток и покриват към 90% от повишението на цените в месечните фактури на бита и 80% в тези на малкия и средния бизнес.

Правителството наложи и таван на плащанията за производителите на електроенергия, който отразява техните действителни разходи и ефективност.

Унгария наложи таван на цените на горивата до 480 форинта (1,23 долара) за литър през ноември 2021 г. Това е под ценовите равнища на пазара и месеци по-късно стана ясно, че предизвиква изкривяване на пазара - увеличено търсене, което води до недостиг на горива. Будапеща забрани износа на горива, за да задоволи вътрешното потребление.

От години правителството ограничава ръста на цените на електроенергията и на природния газ, но рязкото повишение в Европа накара властите да преразгледат тавана, добавя Ройтерс.

През август правителството на Италия одобри нов пакет от мерки в подкрепа на домакинства и бизнес на стойност 17 млрд. евро. Това е една от най-мащабните инициативи на правителството на подалия оставка Марио Драги и с него страната е отделила повече от 35 млрд. евро от началото на 2022 г. досега в борбата с енергийната криза.

Според информация на Ройтерс Рим разглежда и начини да отпусне по 200 евро бонус за средната класа в страната, която досега не е получавала подкрепа за скъпите електроенергия, газ и горива. Обсъжда се и таван на цената на природния газ, но на ниво ЕС, с което да бъде дадена подкрепа на европейците заради пиковете на пазара.

Намалените данъчни ставки върху цената на горивата, които въведе правителството преди време, ще бъдат удължени до 20 септември.

Нидерландия намали данъците върху цените на електроенергията и енергийните продукти за 8-те млн. домакинства в страната, пише още Ройтерс в своя преглед.

Макар и да е не част от ЕС, Норвегия е много тясно свързана с енергийния пазар на общността и освен това е основен доставчик на природен газ. От декември 2021 г. норвежкото правителство субсидира сметките на домакинствата. Те покриват около 80% от сметките над определен лимит на стойността на фактурата. От септември схемата ще покрива 90% от сумата и ще важи до март 2023 г.

Полското правителство намали данъците върху цените на електроенергията, енергийните продукти и горивата, както и на основните храни. В допълнение се отпуска и финансова подкрепа на домакинствата. Цената на газа в Полша е регулирана за бита и социални институции (болници и училища) и това положение ще се запази до 2027 г.

През юли правителството на Матеуш Моравецки отпусна еднократна помощ от 3000 злоти (около 650 долара) на домакинствата, с които да бъдат покрити увеличаващите се разходи за въглища. Премиерът коментира, че цялата схема за решаването на енергийната криза в страната ще коства 50 млрд. злоти (10,8 млрд. долара).

В Румъния коалиционното правителство въведе таван на цената на електроенергията и природния газ за домакинствата и някои други потребители до определено ниво на потреблението. За разликата се отпускат и допълнителни средства за подкрепа. Схемата ще важи до края на март 2023 г. Според изчисленията, направени през февруари, тази подкрепа ще коства 14,5 млрд. леи (3,27 млрд. долара), но сега експертите са на мнение, че разходите ще надхвърлят 10 млрд. евро.

В северната ни съседка в момента се води дискусия дали не е по-добре тази схема да бъде заменена от регулирани цени на енергията. Социалдемократите, които са най-голямата партия в коалиционното правителство, подкрепят силно идеята.

Испания е една от страните с най-слаба зависимост от вноса на руски природен газ, но волатилността на пазара удря и Мадрид. Правителството започна с временни субсидии за производителите на електроенергия, с което да бъде намалена цената на крайния продукт, запазвайки целите си за увеличаване на дела на зелената енергия. Схемата остава в сила до края на май 2023 г.

Властите в страната анонсираха и пакет от 16 млрд. евро под формата на директни помощи и заеми за бизнеса и домакинствата, с което да бъде смекчена енергийната криза. Намалени са и някои данъци и такси, с което се понижават енергийните сметки.

Швеция също предвижда компенсации, но за най-уязвимите потребители. Предвидени са 6 млрд. крони (605 млн. долара) за подкрепа заради високите цени на електроенергията и други мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Zlato
преди 1 година
До: zelka007Затова зимата на уски :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: Zlato ... Имаш крава , пиеш млеко!(народна поговорка) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Zlato
преди 1 година
The printer is coming :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още