IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция предлага почти 10 млрд. евро за национализацията на EDF

Офертата е максимална предвид пазарните условия, коментират анализатори

13:09 | 19.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Френското правителство предложи 9,7 млрд. евро за покупката на 16-те процента от капитала на енергийния гигант EDF, които още не са в ръцете на държавата, става ясно от съобщение на френското Министерство на икономиката. Това е премия от 53% за акционерите на компанията спрямо цената на акциите при затварянето на търговията на 5 юли, тоест деня преди френските власти да анонсират плановете си за национализацията на EDF.

Офертата ще бъде отправена към акционерите през септември, ако бъдат получени финасовите средства от бюджета за реализацията на сделката, допълват още от министерството.

Национализацията укрепва енергийната сигурност на Франция и ще донесе нужните средства за ускоряване на ядрената програма на EDF, коментира икономическият министър Брюно льо Мер. Според него тя ще помогне и за реализацията на плановете за изграждане на възобновяеми енергийни източници в страната.

Според анализатори, цитирани от Bloomberg, предложената цена от 12 евро за акция е максималната възможна на фона на пазарните условия в момента. Очакванията на пазара бяха, че Париж ще направи оферта в диапазона 10,50-12,50 евро за акция.

Франция взима пълния контрол над изпадналата във финансови затруднения EDF в момент на сериозна енергийна криза, обхванала Европа. По този начин правителството ще може да държи под око сметките на домакинствата на фона на очакваните мащабни инвестиции, които компанията трябва да направи, за да се откаже от изкопаемите горива.

В същото време EDF е оператор и на 56-те ядрени реактора на Франция, но голяма част от тях в момента са изключени заради проблеми и модернизация.

Президентът Еманюел Макрон в края на първия си мандат представи мащабен план за "ядрен ренесанс", който предвижда изграждане на 14 нови ядрени реактора в следващите години. До 2050 г. трябва да бъдат построени поне шест, като очакванията са, че това ще стане с публични средства.

До 2050 г. Франция ще трябва да удвои и капацитета на вятърните паркове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още