IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция ще трябва да даде до 10 млрд. евро, за да поеме контрола в EDF

Париж ще обяви плановете си за национализацията на компанията преди летните отпуски

16:56 | 12.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Френското правителство е готово да плати повече от 8 млрд. евро за национализацията на EDF, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Сумата, която властите ще трябва да дадат обаче, може да се повиши до 10 млрд. евро като се включат непогасени облигационни задължения, както и премията за акционерите по текущите цени.

На базата на информацията от JP Morgan изчислиха, че премията ще бъде в размер на 10,20 -12,70 евро на акция, или 32% спрямо цената на акциите на EDF в понеделник (11 юли). От компанията и от Министерството на икономиката на Франция отказват коментар по казуса.

Според JP Morgan френското правителство ще направи оферта за придобиване на остащите 16% от капитала на енергийното дружество в размер на 12 евро на брой. Акциите на EDF са едни от най-добре представящите се в състава на SBF-120 в днешната (12 юли) сесия на френския фондов пазар.

Към момента френската държава притежава 84% от капитала на EDF. В края на миналата седмица властите в страната обявиха намерението си да купят и останалата част от акциите от затъналия в дългове енергиен гигант. Това е част от плановете на Париж за решаване на проблемите около енергийната криза.

Почти половината от ядрените реактори, управлявани от компанията, в момента не работят по различни причини. Това доведе производството на електроенергия от ядрените централи във Франция до най-ниското ниво през последните 30 години.

Според източниците на Ройтерс Франция ще представи своя план за поемането на пълния контрол над EDF преди летните отпуски през август. Целта е да бъде постигната сделка през октомври или ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още