IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горещините в Европа може допълнително да оскъпят електроенергията

Високите температури във Франция вероятно ще принудят EDF да ограничи производството на ядрена енергия, което ще се отрази върху цените

13:39 | 12.07.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Високите температури в Европа тази седмица се очаква да доведат до намаляване на производството на електроенергия от ядрените централи във Франция, което може допълнително да тласне нагоре цените в региона, преживяващ една от най-тежките си енергийни кризи от десетилетия, съобщава Bloomberg. 

По-топлото време ще се отрази и върху температурата на водата на река Гарона, което означава, че може да се стигне до производствени ограничения на атомната електроцентрала „Голфеш“, която се намира в Южна Франция, посочва националния електрическа компания Electricite de France SA.

Температурите във Франция и в района на Иберия ще бъдат доста над средните през следващите пет дни, като горещините ще се увеличат през следващата седмица, прогнозира Maxar, компания за космически технологии.

Ако се стигне да ограничаване на производството на ядрена енергия, това ще бъде още един удара за EDF, чиито 56 реактора – жизненоважни за енергийните доставки в Европа – вече работят с половината от капацитета си поради планови ремонти.

Компанията е изчислила, че продукцията за тази година ще бъде най-ниската от над 30 години насам, което означава, че съседните страни може да бъдат принудени да търсят алтернативни източници, за да запазят снабдяването с електричество.

Горещото време ще увеличи търсенето на енергия за оглаждане в милиони домакинства, във фабриките, както и в бизнес сградите. Това рискува да натовари допълнително мрежата във време, когато много инсталации са затворени поради планови ремонти.

електроенергия електроенергия

Ситуацията е допълнително усложнена от липсата на вятър в Германия, най-големият производител на енергия от вятърни турбини в Европа. Докато се насочва към възобновяеми енергийни източници, регионът се възползва от ниски цени, когато е ветровито. Когато обаче вятърът липсва, Германия включва въглищните централи и тези съоръжения, които работят на газ.

Производството на вятърна енергия в страната достига около 3 гигавата към вторник сутринта в сравнение с дневния рекорд от 50 гигавата, отчетен през февруари.

Високите температури, липсата на вятър и пониженото производство на ядрена енергия във Франция оскъпяват електроенергията. Цената за мегаватчас във Франция се повиши до най-високото си ниво от началото на април. Един мегаватчас електроенергия сега се търгува срещу 432,43 евро.

Температурите в Париж се очаква да достигнат 35 градуса по Целзий в сряда, повишавайки се до 38 градуса следващата седмица, според данни на Maxar. Температурата в Мадрид ще достигне 41,5 градуса в четвъртък.

Съгласно законите във Франция EDF трябва да намали или спре ядрените мощности, когато температурите на водата, с която се охлаждат реакторите, достигнат определени прагове. Така се гарантира, че водата няма да навреди на околната среда, когато бъде освободена от централата. По-рано този месец компанията предупреди за предстоящи съкращения на производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
Борката
преди 1 година
Те са свободни - да си мислят, че са свободни. Също както тролевете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
Добре де, тия свободни пазари с разнообразни доставчици нали трябваше да свалят цените? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Да забранят климатиците, защото излъчват топлина в околното пространство и предизвикват жегите. Да забранят фотоволтаиците и да ги демонтират незабавно, защото огромните тъмни площи се нагряват до висока температура и подгряват околния въздух. Отделно, че почвата под тях дегенерира и остава без важните за образуването на хумус червеи. Да арестуват, осъдят и опандизят "зеленикаквите" идьо.ти, за нанесени щети на природата и обществата в особено големи размери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още