IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фатих Бирол: Световната енергийна криза може да се задълбочи

Кризата с енергийните доставки в Европа ще има глобално икономическо отражение, изтъква шефът на Международната агенция по енергетика

10:40 | 12.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Глобалният натиск върху доставките на енергия, който предизвика сериозен недостиг в някои региони и доведе до рязко покачване на цените на електроенергията и горивата, може да се задълбочи, предупреждава изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол, цитиран от Bloomberg.

„Светът никога не е бил свидетел на толкова голяма енергийна криза по отношение на дълбочината и сложността“, изтъква Бирол в кулоарите на световен енергиен форум в Сидни. „Може би все още не сме видели най-лошото – това засяга целия свят“, добавя той. 

Цялата енергийна система е разтърсена след началото на инвазията на Москва в Украйна през февруари, като по това време Русия бе най-големият износител на петрол и природен газ в света и основен играч при редица други суровини, посочва Бирол.

Покачващите се цени на енергията водят до увеличаване на разходите сред потребителите, които сега трябва да плащат повече като зареждат на бензиностанциите. Подобен натиск се наблюдава и при широката индустрия. Всичко това засилва инфлационния натиск и води до мащабни протести в различни краища на света, от Африка до Шри Ланка.

Подобно на петролните кризи от 70-те години на миналия век, които стимулират горивната ефективност и водят до възход на ядрената енергия, светът може да ускори приемането на правителствени политики, които да ускорят прехода към по-чиста енергия, изтъква Бирол. Междувременно сигурността на доставките на петрол и газ ще продължи да представлява предизвикателство за Европа, а също и за други региони, допълва той.

„Тази зима в Европа ще бъде много, много сложно“, предупреждава ръководителят на МАЕ, добавяйки: „Това буди голяма тревога и може да има сериозни последици за световната икономика“.

Проблемите в глобалния енергиен сектор на фона на наложените санкции от страна на САЩ и техните партньори срещу Москва и руския президент Владимир Путин подчертават необходимостта да се намали зависимостта от изкопаемите горива, изтъква от своя страна американският министър на енергетиката Дженифър Гранхолм на същия форум.

МАЕ МАЕ

„Нашият ангажимент към чиста енергия в световен мащаб може да се окаже най-добрият мирен план от всички“, посочва тя.

Страните трябва да избягват ситуация, в която разчитат само на един доминиращ енергиен доставчик, като Русия, по време на този преход, предупреждава Гранхолм.

„Китай владее голяма част от технологиите и веригите на доставка и това в крайна сметка може да ни направи уязвими, ако не развием собствени вериги на доставка“, подчертава министърът.

Китай контролира около 80% от глобалните вериги на доставка на соларна енергия и технологии, като делът ѝ се очаква да нарасне до 95% през 2025 г., посочва МАЕ. Страната доминира в голяма част от сектора на литиево-йонните батерии, като същевременно е ключов производител на вятърни турбини и се стреми бързо да изгради капацитет в технологията за чист водород.

Редица стъпки, включително ограничаването на вноса на продукти от китайския регион Синдзян от страна на САЩ и дълго обсъжданият данък в Европа върху вноса на стоки, произведени с енергия от изкопаеми горива, може да помогне за разнообразяване на веригата на доставки при соларната енергия чрез стимулиране на производители като Индия, изтъква Мартин Грийн, професор в Университета на Нов Южен Уелс, друг участник в конференцията.

„Като изградим устойчиви вериги на доставка на чиста енергия, можем да защитим нашите икономики от шоковете при следваща криза“, посочва от своя страна министърът на изменението на климата и енергетиката на Австралия Крис Боуен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още