IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ се притеснява от зависимостта на соларната индустрия от Китай

Китай държи контрола върху 80% от ключовите етапи от производството на соларни панели

12:00 | 07.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Веригите на доставки и производството на соларните панели са прекалено съсредоточени в Китай, предупреждава Международната агенция за енергетика (МАЕ). Това е извод от първия по рода си доклад по темата. Той разглежда вериги за доставка на панелите от суровините до крайния продукт, взимайки предвид потреблението на енергия, емисии, заетост, производствени разходи, инвестиции, търговия и финансови резултати.

Според оценката на експертите от агенцията изпълнението на целите за нулеви въглеродни емисии зависи от ускоряване и диверсификацията на производството на соларни панели. Но в същото време китайската икономика към момента зависи много от въглищата, което означава, че соларните панели трябва да работят между 4 и 8 месеца, за да компенсира въглеродния диоксид, емитиран при производството си.

Разчетите на агенцията сочат още, че за да бъдат постигнати целите за нулеви емисии към 2050 година, то към 2030 година капацитетът на фотоволтаичните централи трябва да се увеличи четири пъти. Производството на панели пък трябва да бъде удвоено.

В последното десетилетие производството на соларни панели се измести от САЩ, Европа и Япония към Китай.
Китайските усилия - на индустрията и при иновациите, направиха технологиите едни от най-желаните при производството на електроенергия в много части по света.

Сега обаче това води до дисбаланс при веригите на доставка - Китай държи контрола върху 80% от ключовите етапи от производството на соларни панели. През следващите години този процент ще се повиши до 95 на сто, прогнозират от МАЕ на базата на данните за производствения капацитет, който изгражда страната.

Диверсификацията на производството на соларни панели може да коства до 120 млрд. долара до 2030 година. Това ще отвори 1 млн. нови работни места в соларната индустрия, основно при производството на модули и клетки.

Високите цени на суровините и проблемите пред логистиката заради пандемията от коронавируса доведоха до ръст на цената на соларните панели с 20% през последната година. Това също се разглежда като предизвикателството пред изпълнението на зелените цели в анализа на МАЕ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
cyclop
преди 1 година
Няма проблем бе, КАКВО МОЖЕ ДА СЕ ОБЪРКА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още