IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия е заплашена от индустриален отлив заради скъпия ток

Страната разчиташе до голяма степен на газ от Русия за захранване на заводите и електроцентралите си, но сега се готви за безпрецедентно предизвикателство

08:45 | 19.08.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Индустриалното сърце на Европа е изправено пред възможен отлив на компании, тъй като производители на части за коли, химикали, стомана се затрудняват с плащането на сметките за електричество, които растат с всеки изминал ден, пише Bloomberg.

Цените на тока и газа в Германия са нараснали повече от два пъти само за два месеца, като цената на електроенергията за година напред – бенчмарк за континента, е минала 540 евро за мегаватчас. Само допреди две години бе 40 евро.

„Енергийната инфлация е много по-драматична тук, отколкото другаде“, коментира Ралф Щофелс, главен изпълнителен директор на компанията за силиконови части BIW Isolierstoffe GmbH. „Страхувам се от постепенно деиндустриализиране на германската икономика“, допълва той. Цената на електроенергията в Германия за година напред. Графика: Bloomberg Цената на електроенергията в Германия за година напред. Графика: Bloomberg

Страната разчиташе до голяма степен на газ от Русия за захранване на заводите и електроцентралите си, но сега се готви за безпрецедентно предизвикателство, след като Москва намали подаването. Временни спирания на производството заради високите цени е имало и по-рано, като компании за торове и стомана са спирали работа през декември и март.

Сега обаче цените отбелязват дори още по-устойчиво рали, което затяга още повече примката. Европейската цена на газа с доставка следващия месец достигна в четвъртък рекордните 241 евро за мегаватчас, което е около 11 пъти повече от обичайното за това време на годината.

И макар правителството да успява да ограничи ръстовете за домакинствата до известна степен, то бизнесът не е имунизиран и мнозина ще предадат поскъпването нататък по веригата към потребителите или дори ще трябва да спрат работа.

„Цените са тежко бреме за много енергийно интензивни компании, конкуриращи се на международно ниво“, коментира Матиас Рух, говорител на Evonik Industries, вторият по големина в света производител на химикали със заводи в 27 страни. Според него обаче смяна на локацията заради цените не присъства като възможност.

Налице са признаци, че индустриалните позиции на Германия отслабват. През първите шест месеца на годината обемът на химически внос е нараснал с около 27% спрямо същия период на миналата година, показват правителствени данни, анализирани от консултантската фирма Oxford Economics. В същото време химическото производство намалява, като продукцията през юни е била с почти 8% надолу от декември насам.

Международният валутен фонд (МВФ) посочи миналия месец, че Германия ще е най-зле представящата се страна в Г-7 тази година заради това до каква степен индустрията ѝ зависи от руския газ.

Най-големият производител на мед в Европа – базираната в Хамбург Aurubis, иска да намали употребата на газ и да предаде разходите за електроенергия към потребителите, каза в началото на август главният изпълнителен директор Роланд Харингс. Гигантът в производството на захар Suedzucker разглежда енергийни планове в случай, че Русия спре напълно газа за Германия, каза говорител.

BMW също засилва подготовката при евентуален недостиг на гориво. Базираният в Мюнхен производител на коли има 37 обекта, захранвани с газ, които получават топлина и електричество от заводи в Германия и Австрия, и обмисля местни източници.

Компанията за пакетиране Delkeskamp Verpackungswerke пък планира да затвори цех за хартия в северния град Нортруп заради високите цени на тока. Така 70 служители ще загубят работата си.

Продължително увеличение на енергийните цени може да ускори трансформацията на икономическия пейзаж на континента, коментира Симон Талиапиетра от базирания в Брюксел аналитичен център Bruegel.

„Някои индустрии ще преминат през сериозен стрес и ще трябва да преосмислят производството си в Европа“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Импeраторът
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРССТака е имитаторе мой, първите фотоволтаици са ползвани в Египет и създават пустинята Сахара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
Р?мператоръ
преди 1 година
До: zelka007 Зелкич: ВЕИ се показаха като абсолютно ненадеждни именно в тази енергийна криза. Заради сушата, причинена от перките, ЕС загуби и водната енергия в голяма степен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
Zlato
преди 1 година
До: zelka007... За протокола. Не само са скъпи ами ги и няма никакви. Питай Бил Гейтс :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 13
zelka007
преди 1 година
Мостово гориво за енергийният преход е природният газ ... Някой да вярва на тази мантра още ?! Некой форумен газовик да се пльосне на амбразурата да защитава предимствата на мостовото гориво ?! Надежден източник на енергия ... Скъпи ли са ВЕИ и зеленият водород ?! Само за протокола питам , знам че са скъпи ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още