IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уязвима ли е България при подновяване на преговорите с "Газпром"?

Българската страна вероятно ще трябва да се откаже от претенции срещу руската компания, за да бъдат възобновени доставките, смята икономист

10:55 | 25.08.22 г.

Позициите на България отслабват съществено, ако преговаря с "Газпром" сега и доставките бъдат възобновени. Тази теория дискутира  в студиото на Bloomberg TV Bulgaria старши икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов.

Хипотезата е, че с преговорите страната ни ще загуби възможността да съди руската компания за загубите, които търпи от отказа на "Газпром" да изпълнява действащия договор със страната ни. В същото време руската страна може да използва тези преговори, за да покаже, че България признава, че по нейна вина доставките са прекратени и да поиска изплащане на суми по клаузата take or pay в договора.

"В момента защитаваме "Газпром", заяви Георги Ангелов и посочи, че Полша и Нидерландия много вероятно ще успеят да осъдят руската компания за претърпените загуби. Според него подновяването на доставките от Русия може да се случи само с подписване на анекс, с който се отказваме от претенции срещу "Газпром", а в същото време няма никаква сигурност, че компанията ще изпълни своите ангажименти.

Георги Ангелов беше категоричен, че позициите на България пред "Газпром" са отслабнали много с отказа от американските танкери. Те са били с реално фиксирана цена, защото са обвързани с хъба "Хенри" в САЩ, където ценовата динамика не е голяма.

В същото време цената на газа от "Газпром" до голяма степен е обвързана с пазара в Европа. През последните три месеца търговията е силно повлияна от съобщенията за ограничени руски доставки на газ. В началото на юни търговията се извършваше на ниво под 100 евро за мегаватчас, но днес природният газ надхвърля 300 евро за мегаватчас. На 24 август беше записан нов рекорд от 292 евро за мегаватчас.

Движение на цената на газа в последните три месеца на TTF Движение на цената на газа в последните три месеца на TTF

Георги Ангелов е категоричен, че България се е отказала от ценовата сигурност на танкерите с втечнен газ от САЩ и "в момента нямаме никакви козове за пред "Газпром".

Той не можа да отговори дали страната ни умишлено се поставя в това положение. "Има две обяснения. Едното, че някой в правителството играе за "Газпром". Другото обяснение е просто липса на кадърност в тези хора, които го правят. Може би никога не са водили преговори с такива компании и не знаят, че за да водиш преговори, трябва да имаш няколко скрити коза, които да извадиш", каза икономистът.

Какво още коментира Георги Ангелов по темата за "Газпром" можете да видите във видеото.

Още коментари можете да откриете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още