IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" може да ни предложи евтин газ, но на каква цена?

Търговията с природен газ в Европа е подвластна на спекулации, а не толкова на пазарните сили

10:54 | 23.08.22 г. 17
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

"Газпром" може да ни предложи евтин газ, но не се знае какво ще поиска в замяна, коментира в ефира на "Нова телевизия" икономистът Георги Ганев. "Ще се поискат неща - война е и няма никакви компромиси", категоричен беше той и допълни, че от България ще се поиска да "слугува на Русия" и да обслужва нейните интереси в този конфликт.

Преди ден от кризисния енергиен щаб заявиха, че вече нямаме други опции освен отново да разговаряме с "Газпром" за доставка на природен газ. Причината са не липсващите количества, защото служебното правителство отказа шест танкера с втечнен газ от САЩ, мотивирайки този ход с високата цена на слотовете по терминалите за втечнен газ. Служебният енергиен министър  Росен Христов призна, че разговорите с руската компания ще бъдат много трудни и тежки, но и заяви, че единствено цената на "Газпром" може да доближи цената на микса на "Булгаргаз" до нивата, поискани от бизнеса.

Представители на работодателските организации смятат, че цена от 200 лева за мегаватчас е постижима, а пределната за тях цена е 250 лева за мегаватчас.

Експерти коментираха пред Investor.bg, че и двете цени са недостижими при днешните условия на пазара. Цената на природния газ в договора с "Газпром" се определя до голяма степен от котировките на нидерландската борса TTF. Заради непланираното в годишния график прекъсване на "Северен поток 1" в края на този месец природният газ за септември поскъпна с 10% само за ден. Тази сутрин (23 август) септемврийските контракти се търгуват за 287 евро за мегаватчас.

За сравнение, миксът на "Булгаргаз" за септември е с прогнозна цена от 315 лева за мегаватчас. От компанията изпратиха своето ценово заявление към енергийния регулатор. Докладът на работната група е готов и ще бъде дискутиран на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на 30 август.

Плащаме ли в рубли?

Причината "Газпром Експорт" да преустанови доставките на газа за България в края на април е несъгласието на страната ни да се съобрази с едностранно предложената схема, която променя начина на плащането -  изисква се плащане в рубли, но не директно, а чрез превалутиране с помощта на "Газпромбанк". На коментарите, че това означава, че реално България не плаща в рубли, а в долари, в тази валута се превеждат сумите в българската сметка в банката, които после се превалутират и прехвърлят в сметка на "Газпром", Георги Ганев е категоричен - плащането се смята за извършено, когато продавачът получи сумата по своята сметка. "Преди това тя (руската компания - б.р.) не признава, че е получила плащане", каза още икономистът пред "Нова телевизия".

Това е и схемата, която посолството на Руската федерация в България разпространи през април.

газпромбанк газпромбанк

Георги Ганев е бивш депутат от 47-то Народно събрание от парламентарната група на "Демократична България" и участва във временната комисия, която анализираше защо "Газпром" спря доставките на газ за България. Комисията имаше достъп до засекретената кореспонденция, водена между българските власти и "Газпром" по казуса. Предишният енергиен министър Александър Николов също коментираше, че в схемата, предложена от руската газова компания, има няколко неприемливи за България момента и основният от тях е липсата на гаранции за нас в момента на превалутиране на сумите.

Това беше потвърдено от Ганев, който припомни още, че реално тази схема е нарушение на санкциите на ЕС към Русия и нито една държавна компания в Европа не извършва плащания по нея. В другите държави от общността природният газ се купува от предимно частни компании - например германската Uniper или италианската Eni.

Николов беше категоричен, че комуникацията с "Газпром" в момента е едностранна - България изпълнява всички свои ангажименти по договора, но няма никакъв отговор от руска страна. Вероятно това може да бъде използвано от служебния кабинет в момента - България в някакъв своеобразен арбитраж да се откаже от претенции към "Газпром" за неизпълнение на действащия договор в замяна на възобновяване на доставките. 

Сигурност на доставките

В момента на пазарите в региона дори има излишък на природен газ, категорични са експерти. По данни на Gas Infrastructure Europe (GIE) газохранилищата в ЕС са пълни до малко над 77% от капацитета им. В българското газохранилище "Чирен" е нагнетен газ до 58% от капацитета му, което е сред най-ниските нива в ЕС, но като цяло Европа вече има повече резерви от газ, отколкото в началото на миналата зима. 

Въпреки тези успокояващи данни цената на суровината не намалява, което е доказателство, че в момента не пазарните сили определят ситуацията. Цените растат спекулативно - например търговци изкупуват свободните слотове на терминалите за втечнен газ, без да имат осигурено карго, а след това ги препродават с големи печалби. На TTF търговията е много изнервена и се влияе и от най-малките опасения за доставките.

Затова и много държави в Европа залагат основно на сигурността на доставките и не толкова на цената. Рискът "Газпром" отново да спре доставките за която и да е държава, променяйки едностранно условията по договора, трудно може да бъде калкулиран в цената. И е факт, че и дългогодишни приятели на руския президент Владимир Путин - например Сърбия, също търсят алтернативи и може би не разчитат, че руският газ ще продължи да бъде евтин и достъпен винаги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 1 година
До: Alex SilverЧисто статистически за сега френската нямат гръмна аец. Ушанките имат челен опит обаче
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 4
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Сейчас предедам на калегите в масква, что прапаганда наша очень хорошие результати дава! Я сам не верю скольлка многа полезние идеотьi здесь и то за капейки, очень класная работа на калегите, ще передам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 0
doba
преди 1 година
До: andyТе хубаво търгуват добре, НО... на гърба на народа. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 3
andy
преди 1 година
До: dobaДемоКрадците не ги мисли. Те се търгуват добре и никаква цена неможе ги събори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
не се договаряйте с французите за доставка на гориво за АЕЦ === Ако искате втори Чернобил, може и с френците и с фалиралата Уестингхаус. Кратунчовците сериозно мислят, че е трудно да се гръмне една АЕЦ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 0
doba
преди 1 година
Може и такова решение: да се внася газ от Россия и от танкери.Тя да се преизчислява и:1. За демокрадите настояващи за демокрадска газ - да плащат по цена от танкери.2. За практииците - по тази от тръбата :)Така всеки ще е доволен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 3
andy
преди 1 година
До: cherneyА тези преди него просто трябва да бъдат разтреляни на жълтите павета за назидание на останалите продажни грантояди, вкарали България до тази дупка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 5
andy
преди 1 година
Европа, с бодри крачки, се връща към тъмните времена. Сега ще бъдат и гладни, студени и мръсни. Но нека вдлъбнатите мизерници тънат в мизерия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 8
data
преди 1 година
До: dataп.п. : Да не забравяме и развитието и размножаването на платения газпромски слугинаж в България в лицето на фигури като Б.Б. , Р.Овч, Д.П, А.Д. и компания .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
cherney
преди 1 година
До: data---- Е, все пак трябва да можеш да мислиш, за да стигнеш до този риторичен въпрос. Но за съжаление у нас мисленето не се отдава на мнозина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още