IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България също спря да изпълнява договора си с "Газпром"

При евентуални преговори с газовата компания служебният кабинет ще иска гаранции за плащанията, за които обаче руснаците досега не се съгласяваха

10:15 | 26.08.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

България вече не подава дневни заявки за доставка на природен газ и не превежда суми, както е предвидено по договора с "Газпром", стана ясно от думите на служебния министър на енергетиката Росен Христов пред "Нова телевизия". За него това няма смисъл, защото всички заявки са били връщани с нулево потвърждение.

Христов отхвърли твърдението, че по този начин България реално не изпълнява своите ангажименти по договора с руската компания и става уязвима при евентуален арбитраж. Според него е много по-реално в края на годината "Газпром" да си поиска компенсация за милиарди по клаузата "take or pay".

Предишният енергиен министър Александър Николов коментираше в последните дни на кабинета "Петков", че България изпраща своите заявки всеки ден, извършва плащания, които се връщат от руската страна.

При евентуални преговори с "Газпром" България ще поиска гаранции за плащането и да извърши превода към компанията едва когато газът вече е в България, стана ясно още от коментарите на Росен Христов. Но именно липсата на подобни гаранции спря правителството на Кирил Петков да приеме искането за промяната в начина на плащанията. Александър Николов коментираше, че България губи контрола върху плащането в момента на превода по сметката в долари в "Газпромбанк". По предложената схема след това следват операции по превалутиране, при които страната ни няма гаранция, че плащането ще се извърши в срок или дори, че въобще ще бъде направено, а "Газпром" приема за извършено плащане моментът, при който парите постъпят в тяхната сметка в рубли в "Газпромбанк".

Сега България ще предложи банкова гаранция на плащанията и ще преговаря плащането да се извършва след получаване на доставката.

Росен Христов коментира още, че очаква до дни индикация от руската компания дали са готови да водят преговори. Според Христов България ще поиска и удължаване на срока на сегашния договор с "Газпром" до края на зимния сезон или до лятото чрез удължаване на срока за получаване на газа, който сме договорили по съществуващия договор. Целта е да се намали тежестта на руския газ в микса на "Булгаргаз", а и количествата, които имаме да получаваме по договор не са малко, стана ясно от думите на министъра. Той допълни, че подобно своеобразно удължаване на срока на договора е предвидено и трябва само да се договори.

Кой ще спечели в евентуален арбитраж?

В четвъртък (25 август) Христов коментира пред журналисти, че по действащия в момента договор България е получила 1 млрд. куб. метра газ до края на април, когато "Газпром" едностранно прекрати доставките на газ. По договор обаче страната ни трябва да получи 3 млрд. куб. метра, от които 80% задължително трябва да бъдат получени или да бъдат заплатени. Според изчисленията на министъра това означава, че България дължи "7-8-9-цифрена сума" на "Газпром" по този договор.

"Защо трябва да рискуваме да отидем на арбитраж, при положение че имаме нужда от газ и то на ниска цена", коментира днес Христов пред Нова телевизия.

Той е категоричен, че анализи на екип от юристи показват, че в момента "Газпром" има повече основания да предяви претенции към България, отколкото ние към тях. Той призна, че руската компания е променила едностранно условията по плащанията, но в Европа други държави са приели тези промени.

На коментар, че става въпрос за частни компании, а не за държави, Росен Христов беше категоричен, че и "Булгаргаз" е търговско дружество и няма значение, че е със 100% държавна собственост. "Като става въпрос за търговски взаимоотношения юридическото лице си е юридическо лице", каза още Христов.

Той допълни, че е имал срещи с представители на Европейската комисия, с които са обсъдени варианти за изчерпване на количествата газ по договора с "Газпром" и те са проявили "пълно разбиране по темата".

Рискът за България е прекалено голям, ако "Газпром" има дори и минимален шанс да спечели арбитражно дело, категоричен е енергийният министър. Според него страната ни прави "разумни предложения" и в най-лошия случай, ако те не бъдат приети, рискът компанията да потърси правата си в арбитраж рязко намалява.

Росен Христов също гарантира, че началото на преговорите не означава, че страната ни се отказва от претенции към "Газпром".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 1
bigi
преди 1 година
Българската страна пък едностранно реши да заплаща газта във ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Някой наясно ли е в кой арбитражен съд се уреждат спорове по договорът ни с гъспром ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 3
Ivan N.
преди 1 година
Нито е евтин, нито е сигурен! Този е предател и лъжец!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 2
igigov
преди 1 година
Сигурното е 1, че ние можем да ги съдим. Ама ни трябва някой с поне една топка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 3
igigov
преди 1 година
Договор който е бил нарушен многократно от *** е невалиден по всички правила. Има си клаузи по темата. Така, че нарушителите да ни осъдят /то интересно и къде ще стане това/ е несериозно да се говори. Вярно, че не знам родните предатели путинофили какво са подписали, но при нормален договор, просто няма как да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 7
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Не умуйте а плащайте! Ну наш газ бьiл на 50% по- скъп, да, но наш газ православний! А и знайте сколько многа четьiрихилядники уже здесь?! Многа! Кто им деньги заплатит, вьi? Плащайте и не думайте очень многа, жители на газпром южная губерния!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 5
Solar Power
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС: Е ти защо си мислиш,че при договорните отношение всеки има право да си променя по договора каквото му е изгодно ? По същата логика и ние може да им кажем,че искаме да ни доставят газа на Луната понеже чорапа Радев така е разпоредил.Сегашните защо са спрели да плащат по договор и да правят заявка всеки ден ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 7
karadjata
преди 1 година
За този предател и пoмияр може да няма смисъл да се подават заявки за количества газ и съответни плащания за тях, но за съда в арбитражното дело може и да има смисъл и да е в наша полза след като си спазваме стриктно клаузите по договор. И не виждам какъв е проблема щом до сега е правено, защо да не се продължи по същия начин да се прави??? Още повече, че и парите преведени по тези неизпълнени заявки се връщат обратно в Булгаргаз, няма загуба за нас. Тези предават България на пРусия и Гъ3пром.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 8
Импeраторът
преди 1 година
Изгубих голяма част от парите си заради Газпром и Русия. Подведох много хора да направят същото. Боли ме, чувствам се глупаф...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 6
data
преди 1 година
Предателите нямат край !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още