IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата газова връзка с Гърция би свалила цената на газа от Азербайджан с 11%

Проблемът на "Топлофикация София" е липсата на инвестиции в последните 20 години, смята бившият енергиен министър Александър Николов

10:49 | 08.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

При сегашните пазарни условия цената на газа от Азербайджан ще намалее с 11% от 1 октомври, ако целите договорени количества започнат да се получават през договореното трасе - IGB. Това каза бившият енергиен министър Александър Николов пред БНТ. Той уточни, че в момента само около 1/3 от газа се получава по договорни цени, а останалата част е на по-висока, но сравнима с цената на "Газпром".

Николов уточни още, че новата газова връзка с Гърция е технически готова и е нужно само да бъде довършена документалната част на проекта. "Добрата новина е, че ако не се направи някоя грандиозна глупост, на 1 октомври цените за българския потребител трябва да паднат значително", допълни той.

Николов беше категоричен, че не е имало ограничения по отношение на доставките от Азербайджан заради липсващия интерконектор и посочи, че заради подписан анекс от предишно ръководство на "Булгаргаз" България доброволно се е отказала от част от доставките. Доказателство за това е фактът, че от 1 юли получаваме цялото количество газ, като цената е съпоставима с тази, която бихме получили по договора с "Газпром".

"Булгаргаз" е в "ликвидна дупка" заради задълженията на "Топлофикация София", коментира още бившият енергиен министър. Той посочи, че проблемът на общинското дружество е ниската ефективност на работата му и липсата на инвестиции в последните 20 години. Той цитира медийни публикации от 2003 година, когато за първи път се коментира нуждата от реформи и модернизация на компанията.

Столичната топлофикация е най-голямото подобно дружество, с най-голям бюджет и в най-големия град, но се справя най-зле, каза още Николов.

Според него "Булгаргаз" под ръководството на Николай Павлов е имало още един голям длъжник - ТЕЦ "Варна", който е частно дружество. "Доколкото "Топлофикация София" е държавно дружество би следвало да е един подходът, относно ТЕЦ "Варна" подходът беше много странен", каза още бившият енергиен министър. Той смени ръководството на "Булгаргаз" и на поста на Павлов беше назначен Людмил Дацов. Служебният кабинет направи нова смяна и начело на газовото дружество в момента е бившият депутат от БСП Деница Златева.

Николай Павлов беше разпитван от Софийска градска прокуратура няколко дни след като напусна поста си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
karadjata
преди 1 година
Проблемът на "Топлофикация София" е, ЧЕ Е ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ а държавната собственост е за крадене и далавери. Решението е приватизация на частен инвеститор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още