IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" води разговори за нов държавен заем

Дружеството има задължения в размер на 1,4 млрд. лева, които трябва да плати до 20 септември

10:06 | 31.08.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

"Булгаргаз" води разговори с Министерството на енергетиката и Българския енергиен холдинг (БЕХ) за нов заем, с който да бъдат покрити текущи задължения, каза в ефира на БНТ новият изпълнителен директор на дружеството Деница Златева. В началото на август служебният кабинет отпусна 800 млн. лева на газовата компания, с които да бъдат платени доставките на газ и количествата, които се нагнетяват в газохранилището "Чирен".

До 20 септември обаче "Булгаргаз" има плащания в размер на 1,36 млрд. лева - задължения към трима доставчика на газ за август и септември, както и за танкера втечнен газ за октомври, уточни Златева. Част от тези средства са налични - дружеството има собствени средства и е получило втория транш от първия държавен заем в размер на 350 млн. лева.

"Бизнес моделът на "Булгаргаз" се промени - от двама дългосрочни доставчика, със сигурни доставки, с планове за плащане, в момента се търси газ месец за месец", каза още Златева. Тя беше категорична, че не се върви към фалит на газовото дружество.

От нейния коментар стана ясно още, че цената на втечнения газ, който ще получим през октомври, е над 400 лева за мегаватчас. На нидерландската борса TTF природния газ тази сутрин се търгува за около 280 евро за мегаватчас. На 30 август търговията затвори с понижения до 265 евро, но спирането на "Северен поток 1" за ремонт, който ще продължи три дни, отново напрегна търговците.

Засега "Булгаргаз" ще разчита на нов държавен заем, но предстоят разговори с банки за кредитиране. Предишното ръководство е започнало преговори за договори по овърдрафти и заеми, които изтичат, и сегашните ръководители на дружеството продължават процедурата, стана ясно още от думите на Златева. Според нея предишното ръководство не е планирало правилно финансовите потоци.

"Булгаргаз" има проблем с плащанията от своите клиенти, включително и топлофикациите - "Топлофикация София" например дължи 399 млн. лева. По закон обаче дружеството не може да спре газоподаването към топлофикационните дружества, особено пък преди предстоящия отоплителен сезон.

Златева отново потвърди, че газовото дружество изпълнява своите ангажименти към "Газпром", подавайки ежедневни заявки за доставки, които обаче се връщат без отговор от руска страна. Тя отбеляза, че няма информация дали в момента има преговори с газовия гигант. Служебният министър на енергетиката Росен Христов очакваше отговор от компанията до понеделник (29 август) дали приемат поканата ни за преговори, но няма официална информация дали от "Газпром" въобще са отговорили на искането. Служебният премиер Гълъб Донев коментира в началото на седмицата, че разговори с руската компания се водят на много високо правителствено ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Хаха, отказались от 6 танкера, сейчас 2 заема надо, не адин! Ой, как будем дерем вас зимой, направа атсега вазбуждам ся! Ой, ой, держитесь!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
След ПростоГаванка е така - свръхзадлъжнялост на обраните компании и огромен дефицит на бъджета. А ПростоГаванката защо не е в затвора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още