IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богомил Манчев: Чисто инженерно българската ядрена енергетика е независима

България е намерила начин да подкрепи работата на АЕЦ "Козлодуй", дори и със санкции срещу Русия, смята експертът

10:54 | 13.02.23 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Чисто инженерно българската ядрена енергетика няма нужда от "външно участие" - имаме достатъчно добре подготвени специалисти, които да поддържат работата на атомната централа, коментира в ефира на БНТ експертът Богомил Манчев от Българския атомен форум (Булатом). За него санкциите срещу руския ядрен сектор са чисто политически въпрос.

"Ще имаме затруднения, но можем да се справим", допълни още той по повод очакванията за ограничения за руския ядрен сектор от страна на ЕС и последиците за България от тях. 

България може да поддържа сама централата си, но с производството на отделни резервни части не е така, каза още Манчев и обясни, че от началото на войната в Украйна България е започнала да търси алтернативи - на резервни части, ядрено гориво и т.н., за да може да работят реакторите ни, които са по съветска технология.

Според експерта на този етап българската ядрена енергетика може изцяло да продължи да работи без руски инженеринг. Колкото до бъдещото развитие, се водят преговори с Франция и САЩ (Framatome и Westinghouse) за доставката на реактори от същия тип (водоводни), но не се допуска още един доставчик на тази технология - Китай. 

"В момента само две държави могат да произведат всичко за една ядрена централа - едната е Русия, а другата Китай", каза още Манчев и допълни, че Франция в момента възстановява всички вериги за производство на компоненти и технологии, които са били прекъснати в последните години. САЩ имат известни проблеми в тази посока, но вероятно те ще бъдат решени, макар и с големи инвестиции.

Манчев препоръча преговори за изграждане на два нови блока в АЕЦ "Козлодуй" едновременно, не само на един, защото така по думите му цената ще бъде по-ниска. 

В края на миналата седмица от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) бяха категорични, че санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика биха били катастрофа за АЕЦ "Козлодуй" заради невъзможността за поддръжка на блоковете. Президентът Румен Радев беше категоричен в Брюксел, че България би наложила вето на 10-и пакет със санкции, ако той включва руския ядрен холдинг "Росатом".

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски подписа указ със санкции срещу 200 физически лица, свързани с ядрената енергетика на Русия. По-рано този месец Киев наложи ограничения на дейността на "Росатом" на украинска територия, както и на други руски ядрени компании. Украйна мотивира тези санкции с окупирането на най-голямата европейска ядрена централа - Запорожката АЕЦ.

Според АЯР санкциите на Украйна, които включват например забрана за транзит на технологии през нейна територия, не засягат по никакъв начин България. Още от 2014 г. свежото и отработеното ядрено гориво се транспортира по алтернативни пътища, а отскоро маршрутът се използва дори и от Унгария и Словакия.

Манчев категорично отхвърли съмненията, че новите санкции по закона "Магнитски" целят "разчистване" на руското влияние в ядрената енергетика.

Той обясни, че в момента се водят преговори за алтернативно гориво с две компании - Westinghouse и Framatom. В момента върви и процедурата по лицензиране на горивото на Westinghouse, което трябва да бъде заредено в V блок на централата. Според Манчев по документи не се очакват проблеми по отношение на одобрението на "американското" гориво - ядрените централи в Украйна работят с касети на Westinghouse, а повечето реактори са от същия тип като нашите - ВВЕР 1000. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 13.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
doba
преди 1 година
Поне аз го разбирам така: дори и с ембарго срещу РосАтом и доставките от УестингХаус и ФранАтом пак ще минават през Бого Манчев :) Може и с по-висока комисиона :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 14
Achtung
преди 1 година
Време е да мислим за затваряне на 5-6 блок, строени са по времето на Живков и към края на десетилетието, ще чукнат 40 лазарника. Долу горе към това време ще сме намалели с още 1 милион, което ще намали консумацията, пък производители бил, ако се наложи ще внесем, я от ЕС, я от Турция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
данчонефелнатарубла нема ли да отбележиш нещо ?! как така Манчев ще твърди , че можем без проссийката ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още