IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна спира транзита на ресурси на "Росатом" през своята територия

Горивната ТВЭЛ обаче не е изрично посочена в указа за санкциите, подписан от президента

08:41 | 06.02.23 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна преустановява транзита на ресурси на руската ядрена корпорация "Росатом" през територията си. Решението за санкцията беше взето от Съвета за национална сигурност, а указът беше подписан в неделя (5 февруари) от президента Володимир Зеленски.

С него се въвеждат санкции срещу ядрения сектор на Русия, обясни по-късно държавният глава и допълни, че Киев работи активно за въвеждането на подобни ограничения от целия свят.

"Русия е единствената държава в света, която позволява на военните си да обстрелват ядрени централи и да ги използва като прикритие", отбеляза още Зеленски в своето вечерно обръщение и допълни, че Москва използва ядрената индустрия като част от международната си експанзия и за оказване на натиск върху суверенитета на други държави.

През Украйна традиционно преминават доставките на свежо ядрено гориво за европейските държави, които имат руски ядрени реактори. Производител на тези касети е ТВЭЛ, която обаче не е изрично посочена в указа на Зеленски. Компанията е част от структурата на "Росатом". В момента заради военните действия ядрени товари не преминават през територията на Украйна, а преди време служебният министър на енергетиката Росен Христов коментира пред ресорната комисия на разпусналото се вече 48-о Народно събрание, че ТВЭЛ е съобщила за невъзможност за преминаване на доставки през Керченския пролив, както и за трудности да намери застрахователи на товарите.

България и не връща отработеното ядрено гориво в Русия, тъй като Москва отне лиценза за дейността на руската компания "Маяк", която пренасяше касетките. Горивото се съхранява на територията на АЕЦ "Козлодуй", коментира още Христов в отговор на депутатски въпрос.

В указа на украинския президент е посочено още, че се анулират всички лицензи на "Росатом", включително и за ползване на ресурси. На руските ядрени компании се блокират активи, забранява се участие в приватизацията и обществени поръчки както за обществения, така и за отбранителния сектор. Украйна забранява още и ценните книжа на компаниите в списъка.

ЕС не налага ограничения пред руския ядрен сектор, но подготвя десети пакет със санкции, който се очаква да бъде представен около 24 февруари, тоест година след началото на военните действия на Русия. Унгария вече беше категорична, че няма да подкрепи каквито и да е санкции срещу ядрения сектор на Русия. Страната в момента планира изграждането на два нови блока в АЕЦ "Пакш", които не само ползват руска технология, но се изграждат с кредит от Русия.

Повечето държави от Източна Европа работят с ядрените технологии от съветско време, но повечето, включително и България, задействаха процедури за смяна на използваното гориво. Основните доставчици са френската Framatom, чието гориво е по лиценз на ТВЭЛ, и американската Westinghouse, чието гориво обаче има нужда от разрешение за ползване, издавано индивидуално от всеки регулатор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 06.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Моабет да става
преди 9 месеца
Има оксиморон в това изказване. Ако обстрелваш АЕЦ значи не го ползваш като прикритие. Ако ги ползваш като прикритие няма да си ти който ги обстрелваш. Как на никой не му прави впечатление? И до Юриската: Като намериха неруски газ защо плачат, договорите били дългосрочни и цените били фиксирани /високи/? Нали по третия енергопакет на ЕС не се допускат дългосрочни договори и не-борсови цени. Как Азърбейджан продава и консумира повече газ от колкото произвежда? От къде ли взима недостигащият газ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... Агенция за Ядрено Регулиране ... Отнемаме лиценза за транспорт и готово ... :))) ... Нови еко изисквания например , които се изпълняват само от Фраматом България или Уестингхаус България ... Не е сложно , следващият път пак да плашат държавата ни с ядрено оръжие ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 6
0pk
преди 1 година
До: zelka007 кои сте тез вий дето я затваряте реката? Дочете ли книгата "Как да управляваме вселената без да привличаме вниманието на санитарите"? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 11
baybay11
преди 1 година
Унгария да прави, каквото си иска, Обаче за БЪЛГАРИЯ- НЕ на руССкото ядрено гориво. Както България намери начин да се снабдява с неруССки газ и петрол, така и политиците ни трябва да намерят начин и за ядреното гориво на АЕЦ Козлодуй. Лъжа е , че АЕЦ-а може да работи само с руССко ядрено гориво- ссср и руССия умишлено ли лъгаха десетки години наред, за да не се ''вържем'' към западен доставчик на ядрено гориво и да имат монопол на нашия пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
До: danchomentata... Никъде нема да плува , щото затваряме реката за рашибозуци ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
danchomentata
преди 1 година
ТВЭЛов може да плуват по Дунав до Пакш което значи по малка исключительная экономическая зона Одессый.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още