IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България се разбърза за нови ядрени мощности

Интересът към ядрената енергетика се възвръща на фона на войната в Украйна и климатичните цели, отчетоха депутатите в енергийната комисия

19:58 | 11.01.23 г. 5
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Две различни предложения за решения за начало на преговори за нови ядрени мощности разгледаха депутатите от комисията по енергетика към 48-то Народно събрание. Първото предложение е на ГЕРБ-СДС, които искат Министерският съвет да започне преговори за изграждане на реактори по технологията AP 1000. Решението беше одобрено с 10 гласа "за", двама против и 7 въздържал се, което означава, че то продължава към пленарната зала.

Отделно, от "Продължаваме промяната" внесоха предложение за преговори с производители, които не са от държави, които попадат под санкциите на на Европейския съюз (ЕС), както и за технологии с малки модулни реактори. 

Служебното правителство подписа и две споразумения за диверсификация на доставките на ядрено гориво за двата работещи реактори в АЕЦ "Козлодуй".

По време на дискусията директорът на АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности" Любен Маринов уточни, че в момента има одобрена площадка за седми блок в близост до работещите в момента реактори. Той обаче предупреди, че срокът на получената Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) може да изтече, а подновяването на процедурата ще отнеме време. 

Енергийният министър Росен Христов отбеляза, че в Европа се увеличават настроенията в подкрепа на ядрената енергетика и призова за ускоряване на разговорите относно изграждане на два блока в АЕЦ "Белене", както и на още два в АЕЦ "Козлодуй", които да заместят работещите в момента мощности. Той посочи, че страната ни има интерес и към изграждане на малки модулни реактори. 

Според Христов възраждането на интереса към ядрената енергетика в ЕС е в резултат от войната в Украйна, заради която рязко поскъпнаха изкопаемите енергоизточници, а от друга страна - и за изпълнение на екологичните цели на общността. 

Христов беше категоричен, че по отношение на реактора АР1000 преговорите трябва да бъдат водени директно между АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности" и производителя Westinghouse, тъй като на междуправителствено ниво имаме сключен меморандум със САЩ за сътрудничество в областта на ядрената енергетика.

От американската компания Българският енергиен холдинг (БЕХ) трябва да очаква разписана сметка със срок и начини за финансиране, каквито правителството на САЩ не може да представи.

Стратегически важно е да побързаме, защото Турция вече строи ядрени мощности и "битката е за Балканите", заяви по време на дискусията Драгомир Стойнев (БСП). В качеството си на министър на енергетиката през 2014 година той подписа договор с Westinghouse, който обаче не беше подкрепен от следващото правителство - вторият кабинет на Бойко Борисов. АЕЦ "Козлодуй" показа подписаното споразумение с американската компания, но с множество заличени точки.

Заради войната в Украйна вече не се дискутира изграждането на нови ядрени мощности с реакторите за АЕЦ "Белене", които България плати по силата на арбитражно дело срещу страната ни, заведено от "Росатом". 

Росен Христов отбеляза по време на заседанието на енергийната комисия, че руската ТВЭЛ, която е доставчик на свежо ядрено гориво, е съобщила, че по технически причини може да има трудности с доставките. От компанията цитират невъзможността кораби, натоварени с ядрено гориво, да минават под Кримския мост. Трудно се намира и застраховател на товарите предвид санкциите на Запада срещу Русия, налагани заради войната в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 11.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 1
doba
преди 1 година
https://segabg.com/hot/category-economy/10-meseca-sled-avariyata-polozhenieto-pavec-chaira-e-tragichno - Ня***КОЙ нещо е направил...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
До: Моабет да става... БеляНЕ никога не е бил нужен на държавата ни !! Нито от енергетическа гледна точка , нито от икономическа гледна точка , нито сме можели да си го позволим финансово да го построим ... В Козлодуй от самото начало е била предвидена площадка за 7-ми и за 8-ми реактор ... !! ... Имаме предостатъчно ВЕИ ресурси , за да товарим бъдещите поколения с още разходи за обработка и съхранение на ОЯГ . Хе, 5-ти и 6-ти блок от няколко години са извън експлоатационен срок , а хранилище ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
Моабет да става
преди 1 година
Страната има интерес и към малки модулни реактори. Защо? Това е оправдано само там където условията го налагат. Да кажем остров Кипър. Как 5 реактора по 200 ще са по-евтини от един по 1000? Те искат и повече персонал, повече охрана по-голяма вероятност от авария, по-ниска ефективност. И кой има технология за подобни реактори? Тепърва ще разработят технологията, ще създадат производството, ще построят по цяла Европа и тогава ще ни дойде ред и на нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 7
Моабет да става
преди 1 година
Значи преди войната не можеше, а сега вече може? Хайде сега всички които по един или друг начин спряха Белене да излязат да си посипят главата с пепел и да се махат от политиката. Пръв може да е г-н Костов който преди 15 години на събрание ни убеждаваше: България няма нужда от нови атомни блокове, а от борса която ще урегулира пазара.Изпуснахме питомното сега ще гоним дивото. Турция ще построи и ще изплати техните реактори, а ние ще отлагаме срока за пускане и ще гледаме чертежи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
khao
преди 1 година
айде, започваме нова серия от кражби ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още