IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Framatome ще доставя свежо ядрено гориво за шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

Договорът ще бъде за срок от 10 години, но не предвижда извозването на отработеното гориво

18:05 | 30.12.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

Френският ядрен концерн Framatome ще доставя свежо ядрено гориво за шести блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщават от Министерството на енергетиката. По-рано днес (30 декември) беше подписано споразумение между двете страни, което предвижда подписване на договор за до 12 презарядки в периода 2025 - 2034 година, включително. Все още се обсъждат подробности около доставките и цената на транспорта, но и този договор не засяга извозването на отработеното ядрено гориво. 

На 22 декември АЕЦ "Козлодуй" подписа споразумение за доставка на свежо ядрено гориво с Westinghouse за петия блок на централата. 

С подписаните споразумения България извършва диверсификация на доставките на ядрено гориво за ядрената си централа. В момента гориво и за двата блока доставя руската ТВЭЛ. Договорът с компанията изтича през 2024 година. 

Колкото до извозването на отработеното ядрено гориво се търси вариант с единствената компания в Европа, която извършва тази услуга, уточни служебният министър Росен Христов при подписването на договора с Westinghouse. Засега горивото се съхранява на площадката на АЕЦ "Козлодуй". В момента България не връща и в Русия отработеното ядрено гориво, тъй като лицензът на руската компания "Маяк", която извършва тази дейност, беше отнет от Москва. Войната също така поставя под въпрос безопасността на транспорта, тъй като трасетата минават през Украйна.

Френската Framatome произвежда горивни касети по лиценз на руската компания и имат лиценз за използването им в реакторите ВВЕР 1000 в Европа.По отношение на горивото на Westinghouse в момента тече процедура по лицензирането му в Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 30.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 12
zelka007
преди 1 година
Хаха ... доргарете антиваксъре-газовици-атомщици са се разпищолили ... Де ще сравнявате френският ядрен гигант с мизерната россатом ве ?! Французите са инсталирали и обслужват над 380 реактора , изработват и изнасят за цял свят ядрено гориво , имат собствен добив и държат в африка един куп концесии ... Пхаххаххаа ... взимали таблетки от крадците на съдомиялни , ххаххаха , правели гориво ... И тука не броим реакторите по военните кораби и подводници ... рашибозука е на десетилетия зад тех ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 8
danchomentata
преди 1 година
Френското предложение ще докара безработица друзя.Утурайте са в модулните реактори.Атомная подводная лодка Генералиссимус Суворов готовится к переходу на Тихий океан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 11
Alex Silver
преди 1 година
Тия не произвеждат собствено атомно гориво. Обогатеният уран, във вид на пресовани таблетки, пак идва от "едно място". Кой ви е кив, че си нямате собствени ефективни фабрики за обогатяване? Некъв уркотъпанар хвалеше "най-голямата сграда в света" на дифузионната обогатителна фабрика в Щатско, която е неизмеримо по-неефективна и скъпа в експлоатацията от руските "прости" центрофуги, въртящи се в продължение на години с 1500 об/сек. или 90 хил. об/ минута и заемащи 1000 пъти по-малко място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 7
danchomentata
преди 1 година
La consommation delectricite continue de baisser en France, et avec elle les risques de coupure en debut danneehttps://***.lemonde.fr/economie/article/2022/12/28/energie-la-france-consomme-toujours-moins-d-electricite_6155871_3234.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
danchomentata
преди 1 година
Des r
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още