IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България иска от ЕК финансова подкрепа за лицензирането на алтернативно ядрено гориво

Искането е отправено по време на среща по инициатива на Брюксел

13:58 | 08.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

България е поискала европейските институции да обмисля възможността за финансиране на дейностите по лицензиране на алтернативното ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", става ясно от съобщение на Министерството на енергетиката. Това е станало по време на среща на високо ниво, провела се на 7 декември по инициатива на Европейската комисия (ЕК), пишат още от институцията и допълват, че предложението за финансиране е "посрещнато положително".

В разговорите е участвал зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков. Той е информирал Брюксел, че страната ни води интензивни разговори за диверсификацията на ядреното гориво за ядрената ни централа с всички потенциални доставчици на гориво на пазара. Водещ принцип в тях са ядрената безопасност и избягване на опасността да изпаднем в нова зависимост при доставките, коментират от Министерството на енергетиката.

По време на разговорите Еленко Божков е изказал своята увереност "възможно най-скоро преговорите с американската компания Westinghouse и френската Framtome да бъдат финализирани".

Смяната на ядреното гориво за АЕЦ "Козлодуй" влезе в дневния ред, след като служебното правителство отмени решение на кабинета "Петков", според което новият доставчик на гориво за централата не трябва да има връзки с руската държава. Според служебния кабинет това изискване обрича процедурата на провал, защото всички компании в сектора имат някакви отношения с Русия - заради покупката на уран или заради използваната технология.

Колкото до финансирането, от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) коментираха през февруари, че разходите за лицензиране на ядреното гориво през 2022 година спокойно могат да бъдат орязани, защото не се очаква да бъдат готови нужните анализи, на базата на които агенцията да реши дали да допусне алтернативи. Това беше заявено около 20 дни преди началото на войната в Украйна по време на дискусия в енергийната комисия на предишното Народно събрание, посветена на Бюджет 2022.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още