IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко неруско може да бъде горивото за ядрените централи?

Служебният кабинет отмени решение на правителството на Кирил Петков, с което предизвика спорове за ядрената енергетика

12:30 | 24.10.22 г. 2
Снимка: АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

През миналата седмица служебното правителство отмени решение на кабината "Петков" относно диверсификацията на ядреното гориво за АЕЦ "Козлодуй". Предишните управляващи бяха категорични, че новият доставчик не трябва да има нищо общо (нито с доставки, нито с услуги - дори и транспортни или застрахователни) с Русия, както и с лица, пряко или непряко свързани с федерацията, за да бъде диверсификацията реалност.

Но служебният кабинет е категоричен - с това условие процедурата е обречена.

В правителственото решение от 21 октомври е посочено, че при избор на американската Westinghouse, която в момента е в процес на трансформация на собствеността, България може да се нуждае от консултации с НИЦ "Курчатовский институт", който по договор въвежда данните за горивото в системата за вътрешно-реакторен контрол. В решението обаче не се споменава и още нещо - в микса, който използва американската компания, 14% от доставките на уран са с руски произход. Или на практика това реално е основание компанията да бъде изключена от процеса по диверсификация на доставките за ядрената ни централа, ако се следва логиката на правителственото решение от 13 юли.

По отношение на Framatom връзката е още по-очевидна - френското гориво е пълен аналог на произвежданото от ТВЭЛ, тъй като е разработено по руския лиценз. Пред БНТ бившият енергиен министър Александър Николов дори го определи като "руско изпълнение с етикет "Произведено в Европа", което освен това ще бъде доставено с по-висока цена.

Диверсификацията на доставките на ядреното гориво у нас всъщност започна преди три години, а на ниво ЕС за зависимостта на ядрената енергетика от един доставчик се говори от още по-рано. В началото на 2021 г. българската Агенция за ядрено регулиране (АЯР) стартира втората фаза от процеса с договор за извършване на анализ на горивото на Westinghouse в шести блок на АЕЦ "Козлодуй". Безспорно войната в Украйна ускорява съществено този процес.

И много европейски решения са именно в тази посока - максимално бързо намаляване на енергийната зависимост от Русия. Но и всички те засега прескачат ядрената енергетика. Въпреки очевидното "затваряне на очите" на европейските институции повечето оператори на ядрени централи в Европа вече провеждат търгове за алтернативни доставки. В началото на юли CEZ например подписа договор и с Framatom, и с Westinghouse за доставка на гориво за АЕЦ "Темелин", където реакторите също са от типа ВВЕР 1000. 

Westinghouse вече доставя ядрено гориво за ядрени централи с руски технологии в Украйна, като някои блокове в най-голямата ядрена централа в Европа - Запорожката АЕЦ, използват техни касети. Централата е окупирана от руските военни, а назначената от Москва администрация в региона коментира, че ще започне обратният процес към връщането на руското ядрено гориво.

По информация на Bloomberg Полша вероятно ще избере технологията на американската компания за първата си ядрена централа, която да заработи към 2033 г. Енергийната система на страната е най-зависимата от въглищата в ЕС и първоначалните планове за развитие на ядрената енергетика бяха свързани с изпълнението на Зелената сделка. 

В стенограмата от 13 юли, с която е прието решението на кабинета "Петков", един от мотивите е процедурата да бъде задвижена по-бързо, особено и на фона на увеличения интерес към алтернативните доставчици. 

Един от експертите в сектора - Иван Хиновски (Български енергиен и минен форум), обаче написа в становище до медиите през уикенда, че предложената през лятото процедура наистина е заплаха за ядрената енергетика у нас. Като сериозен проблем в цялата процедура е поставянето на срок за даване на лиценз на ядреното гориво - до 2024 г., когато изтича договорът за доставка на гориво с ТВЭЛ за петия блок в централата. Това може да бъде разглеждано като натиск върху регулатора, което е признато като риск за ядрената безопасност от страна на Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ).

Все пак и самата АЯР има план да е приключила с анализите до тази дата и да е ясно ще получи ли Westinghouse лиценз за работа у нас, или не. Преди войната в Украйна сроковете в него са по-скоро пожелателни, но сега има мобилизация в институцията. За шести блок договорът за доставка е до 2026 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 24.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС Митя, тpoль тупой, вече смеют ти се и гарги! Как работает западни АЕЦ, на руско гориво?? Ой, ой, пулной едеот. Украински АЕЦ от години ползват гориво из Уестингхауз и никаких аварии случается, нет некаких проблеми! Глупой, я скажи как Европа на студено щяла да буде и как голод в Германия щяло да има. Скажи, да посмеем се всички с тебя! Можна и за газпром да разкажеш некаторая новая сказка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Р?мператоръ
преди 1 година
От висотата на неговото образование про100 кире явно не знае, че без Русия трудно може да има ядрена енергетика въобще. И американските АЕЦ чакат на руско горивце. Да не говорим за рискът от ядрена авария при евентуална смяна на горивните касети и горивото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още