IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадски компании купуват Westinghouse за 7,9 млрд. долара

Сделката се случва в момент на засилен интерес към ядрената енергия

09:48 | 12.10.22 г.
Снимка: Kyodo News Stills via Getty Images
Снимка: Kyodo News Stills via Getty Images

Канадските компании Cameco и Brookfield Renewable Partners обявиха във вторник, че ще придобият производителя на оборудване за ядрени централи Westinghouse Electric в сделка за 7,9 млрд. долара включително дълга на фона на подновен интерес към ядрената енергия, съобщава Ройтерс.

Сделката за едно от най-известните имена в американската енергийна индустрия с капиталова стойност от 4,5 млрд. долара се случва в момент, когато ядрената енергия отчита ръст на интереса на фона на енергийната криза в Европа и растящите цени на суровия петрол и природния газ.

Ядрената енергия е ключова за страните и за да изпълнят световните цели за нулеви нетни въглеродни емисии и може да бъде на прага на бум, наблюдаван след петролната криза от 1970 г.

„Свидетели сме на едни от най-добрите пазарни фундаменти, които сме виждали в ядрения енергиен сектор“, заяви главният изпълнителен директор на доставчика на ураново гориво Cameco Тим Гицел.

Cameco ще притежава 49% от Westinghouse, а Brookfield Renewable и институционалните му партньори останалото.

Westinghouse, която по онова време бе собственост на Toshiba, бе придобита от Brookfield Business Partners – свързано с канадския мениджър на активи Brookfield дружество, изкарвайки я от фалит през 2018 г. Сумата на сделката бе 4,6 млрд. долара, включително дълга.

Brookfield Business каза в отделно изявление, че очаква да генерира постъпления за около 1,8 млрд. долара от продажбата на дела си от 44% в Westinghouse, като балансът ще бъде разпределен между институционалните партньори. Очаква се сделката да приключи през втората половина на 2023 г.

Миналата година Ройтерс съобщи, че Brookfield Business проучва възможности, включително продажбата на миноритарен дял в Westinghouse.

Brookfield Renewable и партньорите му ще платят около 2,3 млрд. долара за сделката, а Cameco ще понесе капиталови разходи за около 2,2 млрд. долара. Съществуващата структура на дълга на Westinghouse ще остане същата.

Cameco – един от най-големите доставчици на ураново гориво, заяви, че ще финансира покупка чрез комбинация от пари в брой, дълг и акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 12.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още