IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ налагат санкции на Румен Овчаров и Владислав Горанов заради корупция

Овчаров, Горанов и един от бившите директори на АЕЦ "Козлодуй" няма да имат право да посещават САЩ

18:11 | 10.02.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимки: БГНЕС, колаж: Investor.bg
Снимки: БГНЕС, колаж: Investor.bg

Службата по контрол на чуждестранните активи на американското Министерство на финансите налага санкции на високопоставени български чиновници - настоящи и бивши, сред които Румен Овчаров и Владислав Горанов. Причината е съпричастността им към корупцията в България, става ясно от съобщение на сайта на институцията.

В списъка са още и двама директори на АЕЦ "Козлодуй" - Иван Генов и Александър Николов, както и депутатът от БСП Николай Малинов, както и четири компании, контролирани от Малинов, и дружество на Горанов.

В резултат на санкциите се блокира имущество и активи, както и дейността на дружества с над 50% участие на петимата в САЩ. На Овчаров, Николов и Горанов и членовете на техните семейства са наложени и визови ограничения за САЩ.

"Санкционираните днес лица са заемали държавни постове в продължение на много години, в рамките на няколко правителства и с различна политическа принадлежност. Разнообразието на техните биографии и дългогодишната им известност в българската политика илюстрират степента, до която корупцията е дълбоко вкоренена в министерствата, партиите и държавните отрасли, и показват изключителната нужда от политическа воля за осъществяване на реформа, свързана с върховенството на правото, и борба с корупцията", е записано още в съобщението на американското финансово министерство.

Оттам отбелязват корупционни практики на Румен Овчаров и двамата бивши директори на ядрената ни централа, подкупи за чуждестранни лица на ръководни длъжности в ядрената енергетика и т.н.

Николай Малинов, който е бивш депутат от БСП и ръководител на Национално движение "Русофили", се санкционира заради подкупване на съдия, след като беше арестуван и обвинен в шпионаж в полза на руски интереси. Американското министерство припомня, че през 2019 година Малинов беше арестуван и със забрана да напуска страната, но въпреки това съдия го пусна да отиде в Русия и да получи орден "Дружба" от руския президент Владимир Путин. 

Става дума за съдия Андон Миталов, който през февруари 2020 г. също беше санкциониран от САЩ по линия на глобалния акт "Магнитски". През 2022 г. Върховният административен съд (ВАС) окончателно оправда Миталов с мотива, че не е извършил нарушения по казуса с Малинов. Преди ВАС по темата се произнесе и съдийската колегия на ВСС. 

Владислав Горанов, от своя страна, е участвал в корупционна схема, чрез която длъжностни лица са получили десетки милион евро, за да променят законодателството в полза на кръгове от хазартния бизнес. Бившият финансов министър в няколко правителства на ГЕРБ е свързан и с олигарха Делян Пеевски, допълват още от Министерството на финансите на САЩ.

Другият мотив е, че в периода от май 2017 г. до юли 2020 г. е имал връзки с бившия народен представител от ДПС Делян Пеевски, който през юни 2021 г. също беше санкциониран за корупция от американските власти по закона "Магнитски". Малко преди края на третия мандат на Борисов Горанов беше освободен от правителството, заради съмнения за връзки с Пеевски. Това стана през юли 2020 г. в разгара на протестите срещу правителството на Борисов и исканията на протестиращите за оставка на кабинета на ГЕРБ и на главния прокурор Иван Гешев. 

Санкционираният Николай Симеонов Малинов e бивш народен представител от БСП, а сега ръководи проруската неправителствена организация Национално движение "Русофили". Санкционираният Николай Симеонов Малинов e бивш народен представител от БСП, а сега ръководи проруската неправителствена организация Национално движение "Русофили".

Мерките спрямо тези физически и юридически лица се налагат въз основа на Указ 13818, който надгражда и прилага Глобалния закон "Магнитски" за отговорност при нарушаване на правата на човека и под чието действие попадат участниците в сериозни нарушения на правата на човека и корупция по целия свят, уточняват от американското посолство в България.

Междувременно и Великобритания наложи днес (10 февруари) санкции на Пеевски, Божков и Желязков въз основа на британския Режим за глобални санкции за противодействие на корупцията. 

 Британският външен министър Джеймс Клевърли, цитиран от британското посолство в България, подчертава: "Санкционираните лица са лишили народа на България от ресурси, жизненоважни за икономическото и социалното развитие на държавата. Парите, които можеше да бъдат използвани за ремонт на пътища, изграждане на болници и подпомагане на икономическия растеж на България, вместо това се озоваха в джобовете на същите корумпирани личности“.

В първото прилагане на закона "Магнитски" спрямо България през юни 2021 г. - с мотива за участие в мащабна корупция, под ударите му попаднаха депутатът от ДПС Делян Пеевски, пребиваващият в Дубай хазартен бос Васил Божков и заемалият различни постове в българските институции Илко Желязков, наричан "лейтенантът на Пеевски".

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 10.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 3
v_tin
преди 1 година
Чешат клавиатурите и правят вятър, не означават нищо тези санкции за Бг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Льоши американоси, пак паказали, что родни кремълски гАзолизци знаят се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 8
melon
преди 1 година
Лоши кравари, лоши!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 48 rate down comment 7
npo3anageH
преди 1 година
Само така! Като нямаме работеща прокуратура и съдебна система в България, поне "гадните кравари" да ни подскажат какво трябва да се направи с доказани крадци на държавни (т.е. наши, на данъкоплатците) пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 42 rate down comment 4
Jorkata
преди 1 година
имах предвид Т.и.к.в.о.ч.@
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 2
Jorkata
преди 1 година
Дано *** е следващият в списъка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още