IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спецпрокуратурата прекрати проверките по "Магнитски" срещу Пеевски и Илко Желязков

Разследванията срещу Васил Божков продължат

17:17 | 27.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Специализираната прокуратура прекрати проверките срещу две от лицата в списъка "Магнитски" - депутатът от ДПС Делян Пеевски и бившия заместник-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков, съобщава БНР. Причината за това е липсата на данни за извършено престъпление. 

Ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова обясни, че се е стигнало до тук, защото проверяващият орган в лицето на Националната агенция за приходите (НАП) не е констатирал неправомерна дейност.

"В този случай прокурорът е в обвързана компетентност, не разполага с тези специални знания, и в крайна сметка наблюдаващият прокурор се произнася по фактите и обстоятелствата такива, каквито са по извършената проверка", уточни Маджарова.

По отношение на третото лице в списъка "Магнитски" - намиращият се в Дубай Васил Божков, разследванията продължат, добави Маджарова. 

Тя допълни, че след преустановяване на дейността на спецструктурите от утре, по делата ще работи Софийската градска прокуратура. Там отиват още и проверката срещу Кирил Петков и Бойко Рашков за ареста на Бойко Борисов, разследванията за чат комуникацията между президетския съветник Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков, за детската болница и Covid тестовете за учениците, както и делото по сигнал на Георги Самуилов срещу Асен Василев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още