IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС нареди и Боян Найденов да бъде изключен от българския списък по „Магнитски“

Данните му трябва да бъдат премахнати от интернет страниците на Министерство на финансите и НАП

16:03 | 11.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) нареди да бъдат премахнати данните на Боян Найденов от интернет страниците на Министерство на финансите и Национална агенция за приходите във връзка със списъка „Магнитски“. Определението по административното дело е окончателно, съобщават от съда.

Делото е образувано по жалба на Найденов за незабавно прекратяване на неоснователните действия на длъжностни лица – в случая за премахване на името на жалбоподателя от списъците в интернет страниците на МФ и НАП.

Преди дни ВАС разпореди и брат му Цветомир Найденов да бъде изваден от разширения български списък след санкциите по „Магнитски“. 

Припомняме, че на 15 юни Министерството на финансите публикува разширен списък на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на министерство на финансите на САЩ. Лицата, включени в списъка, са съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на юридическите лица. Това са „всички физически и юридически лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от лицата, включени в списъка на OFAC".

Братята Найденови са собственици на хазартната верига „Ефбет".

Още от самото начало братя Найденови настояват да бъдат извадени от т. нар. разширен списък по „Магнитски“, тъй като от близо 2 години са прекратили всякаква свързаност със санкционирания от САЩ Васил Божков, припомня правният сайт „Лекс".

Според върховните съдии са представени доказателства, че Боян Найденов е „прекратил всякакви отношения с лица, които попадат в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерство на финансите на САЩ“.

Прекратяването на свързаността се вижда и в Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел, воден от Агенция по вписванията, пише в решението на ВАС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още