IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" чака оферти за първи доставки през Турция

Референтна ще е цената на нидерландската борса TTF

13:31 | 24.02.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

"Булгаргаз" обяви процедура за доставка на втечнен газ през Турция. Търгът е първият след подписването на споразумението с Botas за използване на терминалите на компанията в Средиземно море.

От публикуваните на страницата на компанията условия е видно, че се очакват оферти за доставка на 500 хил. мегаватчаса, доставени чрез най-малко два товара през април. Референтна е цената на TTF (за април), като доставчиците трябва да посочат каква отстъпка ще предложат от нея. В момента априлските контракти на нидерландската борса се търгуват за 52 евро за мегаватчас.

Доставчикът трябва да е компания с добра репутация и да няма връзки със страни, подложени на санкции. Самият газ също не трябва да бъде от държави, на които са наложени санкции, гласят изискванията на българската компания. От документацията е видно още, че "Булгаргаз" осигурява слот на терминала DES LNG, но е предвидена и възможност за промяна и пренасочване на товара към Гърция.

Търгът на "Булгаргаз" беше обявен на 23 февруари и в рамките на няколко дни - до 28 февруари, от компанията очакват желаещите да участват в него да изпратят писма за намерение. Оферти ще се събират до 9 март.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Naska22
преди 1 година
Много е добре за българската енергетика, че вече не сме зависими само от един доставчик, а имаме избор. Според мен първите доставки з Турция, са още една реална предпоставка цените да вървят надолу, защото ясно се установява конкурентният принцип. До следващия отоплителен сезон може и да сме достигнали цени от преди кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още