IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще може да получава до 1,5 млрд. куб. метра годишно втечнен газ от Турция

"Булгаргаз" и BOTAS подписаха 13-годишно споразумение за достъп до терминалите в Средиземно море

13:26 | 03.01.23 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

България ще има достъп до петте терминала за втечнен газ в Турция с капацитет за получаване на до 1,5 млрд. куб. метра природен газ годишно. Това заяви турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез след подписване на споразумение между българската газова компания "Булгаргаз" и турската BOTAS.

Подписи под документа сложиха изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева и управителят на турската компания Бурхан Йозджан.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Договорът за достъп до тези терминали е за срок от 13 години и това е най-мащабното споразумение в енергийния сектор между двете страни, изтъкна от своя страна българския служебен министър на енергетиката Росен Христов по време на церемонията в Министерския съвет. Той допълни, че споразумението е било договорено по време на визитата на президента Румен Радев в Турция през декември. Там той разговаря със своя турски колега Реджеп Тайип Ердоган.

В изявленията си след подписването на договора и Христов, и Дьонмез коментираха, че той ще гарантира сигурността на газовите доставки в целия Балкански регион.

По-рано през 2022 година "Булгаргаз" участва в търговете за разпределение на капацитет и на терминала "Ревитуса" в Гърция.

Турция има четири терминала с общ капацитет от 21,9 млн. тона, а по-късно през януари 2023 година ще заработи и пети терминал в страната. По данни на Bloomberg през 2022 година е използван едва половината от капацитета на турските терминали въпреки усилията на Европа да си осигури алтернативи на руския природен газ.

Трите най-големи терминала в Средиземно море. Графика: Bloomberg Трите най-големи терминала в Средиземно море. Графика: Bloomberg

Анкара има планове да се превърне в газов хъб за Европа, а "Газпром" - да успее да прокара своя газ отново до европейските потребители през южната ни съседка. Идеята е руският газ да бъде само част от турския микс, в който ще влизат още газ от Азербайджан, както и втечнен газ и други източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 04.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
Северный поток е с четыре нитки.Некой да забелязва новияСИВ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
https://***.youtube.com/watch?v=cLc-eO6m4as
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
https://***.bulgartransgaz.bg/files/useruploads/files/amd/683_IBS/IBS%20%D0%91%D1%80%D0%BE%D1%88%D1%83%D1%80%D0%B0%20052020.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
галфон
преди 1 година
Нещо не разбирам.Никой никъде не ни прехвърля и защо когато излезе добра новина за България, все някой ще надраска нещо подигравателно.Вариантите са два: или си копейка или си на заплата от копейки.Кажи си ще ти олекне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 14
Alex Silver
преди 1 година
Както върви, може и към Турция да ни прехвърлят. Поне ред ще има, това е сигурно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още