IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно ли е Турция да стане газов хъб за целия ЕС?

Позицията на общността за руския газ не се променя, дори и с доставки по "Турски поток"

18:54 | 14.10.22 г. 3
Снимка: Turkstream.info
Снимка: Turkstream.info

Позицията на Европейската комисия (ЕК) относно руския газ е ясна - правим всичко възможно да намалим зависимостта си от него възможно най-скоро, коментира говорителят на институцията Тим Макфий по време на регулярния дневен брифинг в Брюксел. Така той отговори на въпрос относно разговорите между руския президент Владимир Путин и турския му колега, провели се в столицата на Казахстан Астана в четвъртък (13 октомври).

На нея двамата дискутираха възможността Турция да се превърне в газов хъб за Европа, но Путин постави и условието "ако Европа е съгласна на това". През "Турски поток" може да бъде пренасочен газът, който няма да може да потече по "Северен поток 1". Друг вариант е да бъде пусната последната останала цяла тръба на "Северен поток 2", но тя няма лиценз за работа, издаден от германските власти.

В ЕС разглеждат случилото се като саботаж, а искането за въвеждане в експлоатация на "Северен поток 2" - като опит за енергиен шантаж.

До взривовете по "Северен поток" Европа е имала газопроводи, които са работили под капацитета си, и това е част от политиката за превръщането на газа в оръжие от страна на режима в Москва, коментира днес (14 октомври) Тим Макфий.

Какво ще се случи с тръбите на "Турски поток", ако няма доставки на руски газ е "академично-философски въпрос", допълни още той. Според него това не е приоритетен въпрос в момента и страните от ЕС, през чиято територия преминават тръбите (България) сами ще решат какво да правят с тях.

Турция и в момента е енергиен хъб за Югоизточна Европа - през нейната територия преминават и доставките на "Газпром" (през "Турски поток"), и на Азербайджан (чрез TANAP, който е част от Южния газов коридор), и на втечнен газ (от терминалите в Средиземно море). Страната може да увеличи своето значение, ако действително през нейна територия преминават основната част от доставките на природния газ.

Това може да стане на първо място чрез изграждането на нови тръби по трасето, защото в момента едната линия на "Турски поток" е предназначена за турските домакинства, а другата - за Европа. Капацитетът на газопровода е две тръби от по 15,7 млрд. куб. метра годишно. За сравнение, "Северен поток" има четири тръби с общ капацитет от 110 млрд. куб. метра годишно, макар и две от тях (или 55 млрд. куб. метра) така и да не влязоха в експлоатация.

Идеята на двата "потока" е да заобиколят Украйна като основен транзитен център за Европа.

На фона на позицията на ЕС за руския газ единствената възможност е Турция да продава свой микс на европейските клиенти, смесвайки газ от различни източници. Това обаче означава, че Русия ще предаде търговската част от бизнеса (и възможен лост за влияние) на Анкара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 14.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 1 година
Тая светла новина дали кореспондира с намерението на ЕС да развива и използва газовите находища в средиземноморието : https://***.investor.bg/a/338-drugi/312288-kakav-e-zalogat-v-iztochnoto-sredizemnomorie
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
evlogi
преди 1 година
Може,ама в мокрите сънища на султана и джуд,жето...Наяве никакъв шанс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Не е възможно ! Две посредствени и треторазрядни държави си правят сметката без кръчмаря ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още