IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има опасност и за доставките на газ по "Турски поток"

През тръбите през територията на България газ получават Сърбия и Унгария

08:54 | 30.09.22 г. 1
Снимка: South Stream Transport
Снимка: South Stream Transport

Нидерландия отне предсрочно лиценза за пренос на природен газ на "Турски поток" заради нови санкции, налагани заради войната в Украйна. Това се е случило на 18 септември, съобщава проектната компания на газпоровода South Stream Transport, цитирана от руската "Интерфакс". Компанията е регистрирана в Нидерландия.

Според официалните съобщения това няма да засегне дейността на "Турски поток" и доставките на газ ще продължат. Според вътрешна комуникация, до която достъп има европейското издание на Радио "Свободна Европа", обаче има нареждане на изпълнителния директор на компанията Олeг Аксютин за преустановяване на изпълнението на всички договори, които се отнасят до техническата поддръжка на газопровода, включително и ремонти, обучение и т.н.

Според комуникацията транзитът ще продължи с т.нар. "аварийна поддръжка" на проекта, за да не бъдат допуснати щети за околната среда. "Налагането на нови санкции не ограничава продължаването на транспортирането на газ от South Stream Transport. В тази връзка доставките на газ за различни индустрии и милиони домакинства в Турция и европейските страни няма да бъдат засегнати в краткосрочен и дългосрочен план “, обясниха от компанията.

Припомняме, че заради съмнения за неизпълнение на ремонтни дейности от страна на Siemens "Газпром" спря доставките на газ през "Северен поток 1" в началото на септември.

На този етап от South Stream Transport не коментират информацията на Радио "Свободна Европа". В съобщението си обясняват, че ще кандидатстват за нов лиценз за дейността в Нидерландия, но няма яснота дали ще успеят да го получат и кога.

Властите в Нидерландия са изпратили на Турция, през чиято територия преминават тръбите на "Турски поток", информация за промените и новите ограничения, които забраняват доставката на техническа помощ и услуги за Русия, включително и в нейната изключителна икономическа зона и континентален шелф.

"Турски поток" е наследникът на "Южен поток", който трябваше да премине през територията на България. Заради несъгласие на руската страна да се съобрази с европейските изисквания на 1 декември 2014 година "Южен поток" беше пренасочен по дъното на Черно море към Турция. Капацитетът на газопровода е 31,5 млрд. куб. метра годишно, като половината е предназначена директно за Турция, а останалите - за Южна и Източна Европа. Доставки по газопровода през българска територия получават Сърбия, Унгария и Хърватия.

Въпреки че продължението на "Турски поток" минава през България (чрез "Балкански поток"), страната ни не получава газ през този газопровод, но получава такси за транзита на природния газ към Европа. В пръв коментар по темата бившият министър на енергетиката Делян Добрев заяви пред "Нова телевизия", че случващото се по никакъв начин не застрашава българския проект - единствено Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) може да се произнесе за лицензите за дейност на съоръжението. България ще може да транзитира газ от алтернативни източници през тръбите, ако "Газпром" реши да спре доставките за Европа, смята още Добрев.

Междувременно стана ясно още, че проектната компания Nord Stream очаква разрешителни, за да започне дейностите по ремонт на повредените от взривове тръби на проекта "Северен поток" в Балтийско море, посочва Ройтерс. Налягането в тръбите и изтичането на газ трябва да се нормализират, преди да започнат работите, и очакванията на компанията са, че ремонтът може да започне най-рано на 3 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
В Черно море на пиндосляците ще им е доста трудно да гръмнат "Турски поток", щото Турция варди на Босфора кой влиза и излиза. Освен това, Ердоган взима мерки за охраняването на трасето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още