IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: "Турски поток" може да стане основен маршрут за руския газ в Европа

Взривовете по "Северен поток" са акт на тероризъм, от който ползи имат Полша, САЩ и Украйна, смята руският президент

17:29 | 12.10.22 г. 5
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

"Турски поток" може да стане основен маршрут на руския газ в Европа, а Турция - да се превърне в голям енергиен хъб, заяви президентът на Русия Владимир Путин по време на "Руската енергийна седмица", която се провежда в Москва. Газопроводът минава по дъното на Черно море и се състои от две тръби с капацитет от по 15,7 млрд. куб. метра. Една от тях е насочена към турските потребители, а другата, през територията на България - към Европа. По този маршрут в момента газ получават Сърбия и Унгария, но доставките могат да достигнат и до Австрия, а оттам и до Западна Европа. 

Според Путин има икономическа целесъобразност от идеята, стига и европейците да са заинтересовани. "Русия е готова да бъде надежден партньор в енергийния сектор", каза руският президент пред гостите на форума.

Съоръжението по дъното на Черно море може да се превърне в основен коридор заради взривовете по проекта "Северен поток", чийто общ капацитет на четирите тръби е 110 млрд. куб. метра. По "Северен поток 1" (с капацитет от 55 млрд. куб. метра) газ директно получаваше Германия. Взривове обаче разрушиха три от тръбите на газопровода.

По време на форума руският президент определи случилото се като акт на "международен тероризъм", чиято цел е нарушаване на енергийната сигурност на Европа и критичната инфраструктура - транспортна, енергийна и комуникационна, е под заплаха.

"Логиката е цинична - унищожаване, блокиране на източници на евтина енергия, лишаване на милиони хора, индустриални потребители от газ, топлина и електроенергия, други ресурси и заставянето им да купуват всичко това на значително по-високи цени", заяви Путин по време на форума. Видео от неговото участие е публикувано на сайта на Кремъл.

Според изчисленията на Москва заради обвързаните със спот пазара доставки през тази година страните от ЕС ще платят с 300 млрд. евро повече спрямо доставки по дългосрочни договори, обвързани с цената на петрола. Разликата между цените на спот пазара и по дългосрочните договори е три-четири пъти, изтъкна Путин.

Но такава е ситуацията днес, защото търговията на газовите пазари в Европа през тази година е много волатилна, до голяма степен в резултат от действията на Москва. Преди началото на военната операция в Украйна "Газпром" ограничи всички доставки извън договорите въпреки голямото търсене. Компанията има платформа за спот търговия, която европейските държави използваха, но по нея търгове не бяха обявявани в последните месеци на 2021 г.

Голямото търсене пък беше породено от факта, че гозохранилищата в Европа, които бяха под управлението на "Газпром", останаха полупразни малко преди зимата - едва през ноември газовият гигант заяви, че започва кампания по нагнетяване на съоръженията, тоест в момента, в който те реално започват да се използват за баланс на увеличеното потребление.

Цената на природния газ започна да се повишава още от края на лятото на 2021 г., а след началото на войната в Украйна и опасенията, че Москва ще спре доставките на газ, търговията се изнерви.

Следствието, което тече в Швеция и Дания по взривовете по "Северен поток", смята, че случилото се е саботаж. Властите в двете страни отказват на Москва да участва в разследването. В първите дни Западът и Русия започнаха взаимно да се обвиняват, макар и с намеци и без споменаване на конкретни имена, за атаките срещу три от четирите тръби от проекта.

Днес Путин заяви, че зад този атентант стоят тези, които се "стремят окончателно да развалят отношенията между Русия и ЕС, които искат окончателно да подкопаят и довършат политическата субектност в Европа, да остлабят нейния промишлен потенциал и да сложат ръка на пазара".

Взривовете носят ползи за Полша - заради газопровода "Ямал", на Украйна - заради транзита на руския газ през нейна територия, и на САЩ - заради доставките на втечнен газ, заяви още руският държавен глава. Според руския президент вина за енергийната криза има и политиката на ЕС за насърчаване на зеления преход.

Путин коментира, че освен "Турски поток" Европа може да използва и останалата една здрава тръба на "Северен поток 2", по която могат да бъдат доставяни по 27,5 млрд. куб. метра годишно. Ремонтът на разрушените останали три тръби е възможен, но зависи от желанието на европейските партньори, каза руският президент и допълни, че за да заработи "Северен поток 2", е нужно само да бъде "отворен кранът". Газопроводът обаче така и не получи разрешение за търговска експлоатация от германските власти, след като Москва започна своята пълномащабна война в Украйна. 

В своята реч руският президент предупреди, че таван върху цената на петрола и природния газ, какъвто се готви да въведе Западът, ще създаде дефицит на пазарите, защото ще намали инвестициите в сектора. Целта на тази мярка е ограничаване на приходите за руския бюджет от продажбата на енергоресурси. 

Много анализатори коментират, че в момента на газовите пазари в Европа няма дефицит на суровината, а ценитесе подхр анват от геополитически фактори. Доказателство за това е и фактът, че чрез няколко търга "Булгаргаз" успя да свали цената на газа у нас наполовина - заявката за ноември е за цена от 166 лева за мегаватчас, след над 350 лева през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 12.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
Рашистки дрънканици на килограм;0 Преди 1-2 дни газпром на ''дискретен търг'' продаде акции, защото акциите му се СРИНАХА С ОКОЛО 30 ПРОЦЕНТА;0 ЕС каза и отсече- НЕ ИСКАМЕ РУСКИ ГАЗ;0 Рашистите пък искат газът да им да се плаща в рубли, което ЕС отказа. Е- имаме пълно несъвпадение в икономическият интерес на двете страни и следователно, офертата на газпром/ рашистите в кремъл, е отказана- сделка НЯМА да има;0 Да- руснаците имат интерес да твърдят, че сделка ще има, но... КУПУВАЧИТЕ не искат;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Alex Silver разпарчетосан ти е *** от дупене към руснаците... те сами ще се разпаднат, защото имат диктатор който не може да удържи федерацията! ... и в това няма нищо лошо, много народи ще се освободят от руския ботуш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
мрънмрън
преди 1 година
До: Alex Silver защо ни е да я "разпарчетосваме"? Обоснови се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 13
Alex Silver
преди 1 година
Въшлив си ти. Празна тъпунгерска кратуна. Защо искат да парчалдосат РФ? За да заграбят всичките "въшливи" суровини и енергоресурси, дето на никого не били потребни. Ама гьотферен като тебе няма как да го разбере това. Ай сиктир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
evlogi
преди 1 година
Почнаха да ви омекват май мартинките, а ребята? Скоро ще се влачите по корем някой да ви вземе въшливият газ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още