IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Взривовете по "Северен поток" - подозрения и хипотези

Интерес от случващото се могат да имат Русия и САЩ, но не бива да забравяме и Украйна, смятат анализатори

16:00 | 01.10.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Министерство на отбраната на Дания
Снимка: Министерство на отбраната на Дания

В началото на седмицата операторът на "Северен поток 2" изненадващо съобщи за намаляване на налягането по една от тръбите. Това се дължи на теч някъде по дъното на морето, обясни говорителят на Nord Stream 2 AG, базирана в Швейцария. Само няколко часа по-късно се разбра и за още два теча - този път по тръбите на "Северен поток 1", и подозренията вече се насочиха към умишлени действия срещу проекта.

До този момента повечето страни се въздържат да посочат конкретен виновник официално, пише Ройтерс в анализ на ситуацията. САЩ коментираха, че трябва да приключи разследването, а огледът на региона още е невъзможен заради налягането в тръбите и изтичането на газ. "Има много спекулации", заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин по казуса.

Руският президент Владимир Путин пестеливо коментира темата по време на церемония, на която подписа договорите за присъединяване на четири окупирани украински територии към Руската федерация. За саботажа той обвини "англосанксонците", за които санкциите срещу Русия не са достатъчни.

Ръководителят на Международната агенция за енергетика (МАЕ) Фатих Бирол също е категоричен, че е много видно кой стои зад взривовете, но не спомена конкретни имена.

В Украйна коментират, че икономически интерес от случилото се има "Газпром", който ще избегне плащането на компенсации в размер на милиарди за европейските си клиенти, на които не достави договорените количества природен газ през тази година.

В Русия смятат подобни обвинения за "абсурдни". Говорителят на Министерството на външните работи Мария Захарова каза, че инцидентите са в зона, в която влияние има Вашингтон. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък посочи, вероятно говорим за "държавен тероризъм", тъй като актовете са твърде мащабни, и посочи като вероятен мотив желанието на Вашингтон да доставя повече втечнен газ за Европа, което обаче САЩ така или иначе прави - заради намалените доставки от страна на Русия, американските компании в момента доставят повече газ от "Газпром" в европейските страни.

Именно по тази причина и много анализатори отхвърлят хипотезата, че зад инцидентите стоят САЩ - по тръбите така или иначе не течеше газ от Русия към Европа, а европейските страни се конкурират активно с останалите региони по света за доставките на американски втечнен газ. "Те вече успяха да спрат "Северен поток 2" - той е мъртъв на дъното на морето", коментира анализаторът Оливър Александър пред Ройтерс.

Преди ден CNN съобщи, че са засечени руски военни кораби в района на инцидентите. Песков има отговор и на това - присъствието на кораби и военна техника на държави от НАТО в Балтийско море е по-голямо. Но излаз на Балтийско море имат девет държави - Русия, Прибалтийските страни, Полша, Германия, Швеция, Дания и Финландия, и всички освен Русия са или членове на НАТО или кандидати за това (Швеция и Финландия).

Много анализатори отхвърлят хипотезата, че зад инцидентите стоят САЩ - по тръбите така или иначе не течеше газ от Русия към Европа.

Главнокомандващият на германските военноморски сили Ян Кристиан Каак коментира пред Die Welt, че Русия е "изградила съществен подводен капацитет" по дъното на Балтийско море и Атлантическия океан, където са разположени обекти на критична инфраструктура - енергийна или комуникационни кабели.

Освен "Северен поток" в района има още един важен газопровод - Baltic Pipe, който свързва Норвегия с Дания, Германия и Полша и днес е от изключително значение за енергийните доставки за тези държави. Според Кристин Бержина, експерт по сигурността в Германския фонд "Маршал", коментира, че  взривовете на тръбите могат да бъдат разгледани и като предупреждение за новия газопровод.

Но от друга страна "Северен поток"  е част от активите на "Газпром" и загубата се изчислява на милиарди. Кремъл губи и един от лостовете на влияние в Европа, който имаше до този момент, макар че доставките по тръбите бяха преустановени. Изтребител F16 на Кралските датски военновъздушни сили и хеликоптер  на летището в Ронне на остров Борнхолм, Дания, 29 септември 2022 г. Снимка: EPA/HANNIBAL HANSCHKE Изтребител F16 на Кралските датски военновъздушни сили и хеликоптер на летището в Ронне на остров Борнхолм, Дания, 29 септември 2022 г. Снимка: EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Сред печелившите от ситуацията - дали заради саботаж или техническа причина, трябва да потърсим и Украйна. В момента страната е единственият доставчик на руския природен газ за Централна и Западна Европа. Но в същото време украинската "Нафтогаз" заплашва "Газпром" с арбитраж заради неизяснени проблеми около транзита, а руският гигант от своя страна заплаши, че ще преустанови изцяло доставките през Украйна. Това би било равнозначно на газово ембарго за голяма част от Европа - единственият път на руския газ за европейските клиенти би останал "Турски поток", по който газ получава Унгария.

Вариантът за инцидент с естествен произход все още не е съвсем изключен. Данните, които излизат обаче, все повече насочват към умишлени действия - взривовете са на три различни тръби и на различни места. Шведските и датските сеизмолози да са категорични, че е имало трусове, но те са на, а не под морското дъно.

Източници от британското Министерство на отбраната коментират, че вероятната причина за тези взривове са активирани от разстояние морски мини или други експлозиви. От месеци британските военни съобщават за присъствието на руски военни кораби в региона, а според източници на Ройтерс и на германски медии американското разузнаване е предупредило Германия за заплахата за атака над "Северен поток".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 01.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
А Сикорски чистосърдечно написа "Thank you USA". Какво повече е нужно, за да се посочи държавата терорист? При това, имаща голям интерес от това? И която си позволи да заплаши компанията, която полагаше тръбите, та Русия сама довърши строежа. Ясно е като бял ден КОЙ има интерес и дащо го е извършил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
БайГън рече и го направи. А сега обвинява Рашата, че сама се е гръмнала, ама без никой да забележи как го е направила. Докато американска група кораби, между които и два десантни, имащи малки подводници за диверсия, са се навъртали точно около местата на взривовете. Ама те са извън всяко подозрение, нали? Щото ФфАаЩщовете нямат никаква полза от този терористичен акт? Аре бе! БайГън рече и го направи. И го рече още преди СВО на Укрия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още