IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия намеква за акт на "държавен тероризъм" срещу "Северен поток"

В региона има по-голямо присъствие на НАТО, отколкото на Русия, коментира говорителят на Кремъл

17:19 | 29.09.22 г. 6
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Взривовете по тръбите на "Северен поток" бяха определени като възможен терористичен акт от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс. Според Песков зад взривовете стои държава, защото действие с такъв мащаб няма как да се случи без участието на държавата в някаква степен.

"Това е много опасна ситуация, която изисква и спешно разследване", заяви още Песков.

Инцидентът се разследва от властите в Швеция и Дания, край чиито брегове са взривовете по газопроводите. В ЕС също смятат, че случилото се е резултат от умишлени действия, а не е случайност. На ниво ЕС не се коментира кой може да бъде замесен в случая, но отделни държави посочват Русия като възможен извършител. Вицепремиерът и министър на околната среда на Испания Тереса Рибера направи коментар в тази насока пред испанската агенция EFE.

В НАТО също виждат умишлени действия във взривовете по тръбите и генералният секретар Йенс Столтенберг изрази своите опасения, че това може да изкара конфликта в Украйна извън пределите на страната.

Москва обаче има друга версия - инцидентът се е случил в зона, в която контрол имат американските служби, заяви говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ТАСС. В отговор на въпрос за присъствието на руски военни кораби в региона Песков пък заяви, че присъствието на НАТО е много по-сериозно.

Говорителят на Кремъл не уточни, че Дания е член на НАТО от 1949 г., Германия - от 1952 г., а Швеция де факто вече е в Алианса, след като подаде молба за членство след началото на военния конфликт в Украйна. Швеция и Финландия подписаха протокол за членството си в НАТО в началото на юли и в момента тече процедурата по ратификация на документа от членовете на организацията.

Източник на Ройтерс коментира, че "Северен поток" и референдумите, които се проведоха в окупираните украински провинции, ще бъдат дискутирани по време на срещата на европейските лидери в Прага през следващата седмица.

Междувременно в Кремъл се канят официално да анексират четирите провинции - Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска, въпреки че части от тях остават под контрола на Украйна и в тях продължават да се водят ожесточени битки. Повечето държави по света не признават резултатите от допитването, провело се в условията на активни военни действия. Очакванията са, че присъединяването на украинската територия ще бъде извършено в петък (30 септември), а продължаващите опити на Украйна да освободи тези територии ще бъдат считани за нападение срещу Руската федерация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: SnaGi нали, тудно е да повярваш че си най тъъъпия в групата! :D:D тъъъп на ниво Импа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
SnaGi
преди 1 година
До: georgi_shumТи сериозен ли си в това, кое било очевидното??? Очевидно ще е ако Русия иска да спира газа, да го спре, както направи преди няколко години, когато транзитираше През Украйна. Врътва кранчето и налага политика. Това е силно оръжие, да можеш да го използваш когато искаш. Тук вече говорим за унищожен лост на влияние. Колко трябва да си *** да мислиш обратното. Тук се напълни с пъпеши и зелки или може би доларите движат зеленчука...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: georgi_shum ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
georgi_shum
преди 1 година
До: zelka007Що се хабиш да обясняваш очевидното на пъпеш като Мазньо Имбецилаторов :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС ... Рашибозука е известен с ортодоксалните си решения и действия ... :))) ... Това не е тяхна собственост . Това е европейска собственост !!! Финансирано е от 26 европейски банки на четири транша . Айде малко инвестиционна грамотност да проявиш , за която твърдиш , че притежаваш . Единствено газът е с рассийски произход , но и той не е собственост на гъспром ... :))) ... Крадците на съдомиялни единствено могат да рушат брутално , нищо съзидателно ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
Р?мператоръ
преди 1 година
Добре бе, нали газът бе най-силното оръжие на Путин? Намеквате, че той сам си е взривил най-силното оръжие? КОЙ ще взриви СВОЙ газопровод за 12 милиарда? Русия имала "друга версия" - това е ЕДИНСТВЕНАТА смислена версия !!! Медийката - защо мълчите, за това, че още февруари отврaтителното чучyyло дирестно заплаши, че ако Русия нападне украйна, ще унищожи Северен поток? КОЙ има интерес от тоя саботаж, освен САЩ ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още